2003 – Cheb: Stavba zastřešení zimního stadionu se výrazně prodraží (TV Západ)

Až o několik desítek milionů korun se prodraží zastřešení chebského zimního stadionu. To přitom podle původních odhadů mělo stát zhruba 90 milionů korun.

dezinfekce

Značným překvapením skončilo pro město výběrové řízení na dodavatelskou firmu druhé etapy zastřešení stadionu, kde se podle projektu počítalo s náklady ve výši pětačtyřiceti milionů korun. Nejnižší nabídka totiž byla o šokujících 36 milionů vyšší. Radnice proto v současné době analyzuje důvody takto extrémního rozdílu.

„Některé už známe. Víme o tom, že projektant nepočítal s tím, že komunikace budou budovány v takovém rozsahu a parkovací místa. Dále jsou tam velké náklady na realizaci protipožárních opatření, které bylo potřeba dodatečně na základě vyhlášky, která platí od listopadu, udělat. To jsou náklady ve výši skoro 10 milionů korun. Potom tam jsou ještě nějaké další náklady, jako například náklady na vnitřní vybavení, které v tom nebyly kalkulovány, které tvoří téměř tři miliony korun. Nebyla tam kalkulována původně DPH, daň z přidané hodnoty. A to je myslím asi vše z toho, co tam nebylo původně zahrnuto,“ vypočítal místostarosta Chebu Pavel Vanoušek. 

Prostřednictvím specializované inženýrské firmy město také zjišťuje, zdali nabídnutá cena odpovídá skutečnosti. A zvažují se rovněž možnosti redukce projektů při zachování funkčnosti stavby. Teprve po dokončení těchto analýz bude Zastupitelstvu ke schválení předloženo navýšení prostředků na druhou etapu zastřešení, bez kterého nelze smlouvu s dodavatelskou firmou uzavřít.

„Já to teď nedokáži přesně odhadnout, ale myslím si, že oproti těm původním pětačtyřiceti milionům, které byly předpokládány, se bude jednat o navýšení minimálně o dalších dvacet milionů,“ uvedl místostarosta. 

Vyšší náklady si přitom vyžádala již první etapa projektu. Ta místo plánovaných pětačtyřiceti milionů nakonec stála téměř o pět milionů více.

„Protože tam byly nějaké zvýšené náklady spojené s obtížným zakládáním té stavby, protože tam je špatné podloží. Navíc se to pořadí prací volilo tak, aby ta druhá etapa byla co nejsnadněji proveditelná. Proto tedy některé práce, které bylo možno udělat, byly udělány už v té první etapě,“ dodal Vanoušek. 

Zimní stadion s tribunou pro patnáct set diváků měl být dokončen na podzim letošního roku. Zdali bude tento termín nakonec skutečně dodržen, není v tuto chvíli jasné. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy