2003 – Cheb: Projekty pro Krajinnou výstavu byly vybrány (TV Západ)

Krajinná výstava, kterou budou v roce 2006 společně pořádat Cheb a bavorský Marktredwitz, dostala po měsících příprav konkrétnější podobu. Chebští Zastupitelé na svém mimořádném zasedání schválili studii proveditelnosti této přeshraniční akce.

dezinfekce

Zastupitelé měli při rozhodování k dispozici rovněž konkurenční projekt předložený občanským sdružením Krev Chebu, jehož některé náměty budou do původní studie proveditelnosti nakonec zapracovány.

„Oficiální studií je studie proveditelnosti, kterou zpracovávala společnost Sídlo a krajina a obsahem jednání Zastupitelstva bylo projednání právě této studie. Ale na druhé straně je pravda, že Zastupitelé vědí o iniciativě spolku Krev Chebu a o druhé skupině architektů, to je Atelier 69 a o studii, kterou předložili. A některé náměty z této studie budou dopracovány do studie proveditelnosti, kterou zpracuje společnost Sídlo a krajina a tyto náměty jí obohatí. Bude tato studie určitě kvalitnější,“ uvedl místostarosta Chebu Václav Jakl.

V rámci příprav Krajinné výstavy dojde k rozsáhlým úpravám obou břehů řeky Ohře a některých přilehlých částí starého města. Poohří by tak mělo dostat charakter výletní a sportovně odpočinkové zóny. Vedle úprav velkých územních celků se počítá také s řadou doprovodných projektů, z nichž některé, jako například rekonstrukce Klášterní zahrady v Hradební ulici, již byly realizovány.

„Takové asi zajímavé, které bych zmínil, tak je kanalizace po pravé straně řeky Ohře směrem od Skalky. Ta je třeba vyřešit a to je docela taková důležitá záležitost. A jsou některé další zajímavé projekty. Je to určitě druhá etapa Klášterní zahrady. Občané města Chebu byli u toho, když se otevírala první etapa a další projekt, co si vzpomínám, tak je koupaliště Skalka, na kterém se pracuje. Už máme zpracovánu studii, už víme, jak by Skalka měla vypadat, bude dál ještě projednávána v orgánech města a v neposlední řadě hradební příkop, kde by měla vzniknout dětská hřiště také jako součást nebo doprovodný projekt Krajinné výstavy,“ vypočítal místostarosta. 

Celkové náklady na přípravu Krajinné výstavy se mají podle studie pohybovat kolem částky dvou set milionů korun. Chebská radnice počítá ale s tím, že se jí významnou část této sumy podaří získat z některých dotačních titulů, zejména z fondů Evropské unie.

„Tak financování je samozřejmě velmi složitou a diskutabilní záležitostí. Slyšeli jsme i dotazy na Zastupitelstvu, abychom odpověděli, jaká bude spoluúčast. My to dneska nemůžeme stoprocentně říct. Spoléháme na na program INTERREG IIIA, iniciativu Evropské unie, která by měla být zohledněna, která by měla platit i pro naši republiku, a tam je spoluúčast 25 %. V ideálním případě, tedy pokud bychom takto počítali, tak spoluúčast města by byla 50 milionů korun,“ přiblížil Jakl. 

V dlouze diskutované otázce dalšího osudu sportovišť v Poohří přijali Zastupitelé kompromisní řešení. Chátrající fotbalový a atletický stadion bude srovnán se zemí, nakonec ho ale nenahradí nový areál v sousedství Břehnické ulice. Takto ušetřené peníze budou na návrh samotných sportovců použity na rekonstrukci dalších, již existujících sportovišť, například stadionu Lokomotivy. Nedojde rovněž k likvidaci všech tenisových kurtů pod Chebským hradem, ale část z nich zde zůstane zachována.

„Uvažuje se, že by část kurtů, které jsou v Poohří, že by zůstala a že by na tomto místě vznikl rekreační areál, který by některé tyto kurty využil. A že by na základě studie, která by se zpracovala, že bychom si ujasnili, jaká ještě zařízení by tam mohla být. Takže takový kompromis. Počítá se s vymístěním kurtů do Břehnické ulice, kde by mohlo vzniknout další takovéto zařízení. Jak toto všechno dopadne, to je otázka. Pro mě osobně velmi důležité, aby výstava se konala, aby takovéto věci se vyřešily ke spokojenosti zainteresovaných lidí. Možná to nebude úplně stoprocentní spokojenost, ale ne všichni budou vždycky spokojeni,“ dodal místostarosta Jakl. 

V době konání krajinné výstavy v roce 2006 budou mezi Chebem a německým Marktredwitz jezdit pravidelné vlakové a autobusové linky. Propojení obou měst bude zajištěno také prostřednictvím nové cyklostezky, s jejíž výstavbou se má již v krátké době začít.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy