2003 – Cheb: Proběhl 1. ročník festivalu Dvorky (TV Západ)

Chebské dvory, dvorky, zákoutí a zahrady se staly v polovině června kulisami pro vystoupení a výstavy téměř dvou stovek umělců nejrůznějšího zaměření. V historickém centru města se totiž po tři dny konal festival nazvaný příznačně Chebské dvorky 2003.

dezinfekce

Myšlenka na kulturní oživení chebských dvorů se přitom zrodila již před dvaceti lety. Jejímu duchovnímu otci, řediteli Galerie 4 Zbyňku Illkovi, se jí ale tehdy nepodařilo prosadit a realizace se tak dočkala až v letošním roce.

„Nápad obsadit Chebské dvorky kulturou vznikl už v roce 1983, ale tenkrát nám to nebylo povoleno, takže jsme tuto starou myšlenku oprášili. A tenkrát to mělo být pouze pro výtvarníky a teď jsme ji oprášili a rozšířili tak, že jsou tady muziky, divadla, výstavy, fotografie, obrazy, sochy, vystoupení, pouliční a podobně,“ uvedl Illek. 

Nápad představit veřejnosti širokou škálu oborů a aktivit umělců z našeho regionu a jejich hostů přišel se vznikem Karlovarského kraje, který multikulturní setkání společně s městem Cheb a řadou sponzorů také finančně podpořil. Pro pořádání výstav a uměleckých vystoupení nakonec organizátoři, k nimž patřily Galerie 4, občanské sdružení Ateliér Cheb a Produkční centrum Kamenná, vybrali dvaadvacet dvorů, dvorků, zahrad i zákoutí v samotném historickém centru města.

„Takže ten festival jsme začali připravovat už na podzim loňského roku. Takový ty vrcholný přípravy trvaly nejméně dva měsíce. Musely se dopředu objednat kapely, zajistit samozřejmě vystavující,“ přiblížila Jolana Moravcová ze sdružení Ateliér Cheb. 

Kontakty mezi skupinami umělců z regionu samozřejmě existovaly již v minulosti. Společná přehlídka takového rozsahu, jako měly Chebské dvorky, se však konala poprvé. Převážnou část účastníků festivalu tvořili umělci z Karlovarského kraje, pozváni ale byli například i autoři z Prahy, Plzně, Českých Budějovic, Drážďan, Weidenu či Norimberku.

„To je opravdu největší setkání, protože je kolem stovky vystavujících i další stovka účinkujících kapely, herci a další účastníci,“ spočítal výtvarník Jiří Černý ze sdružení Ateliér Cheb. 

Ve dvoře v Židovské ulici se tak vedle výstav objevil také cirkusový stan, kde se postupně představovaly hudební skupiny nebo divadelní soubory nejrůznějšího zaměření. Jedním z vrcholů bylo například vystoupení známého Jihočeského divadla Continuo, které originálně kombinuje pouliční cirkus, jarmareční divadlo či loutková představení. 

Menší dvorek za Hygienickou stanicí byl pak vyhrazen pro komorní předčítání básnických textů a v nedávno zrekonstruované Klášterní zahradě zase vystavovalo své obrazy a sochy trio českých a německých výtvarníků. Chebský malíř a sochař Jiří Černý zde například představil novější drobné kamenné plastiky.

„Já tady ukazuji práce z posledních zhruba dvou let. Jsou to sochy z opuky, z pískovce, ze žuly a nový ze dřeva, je tady vidět,“ ukázal na výtvor umělec. 

Zcela unikátní třídenní umělecký festival se setkal s obrovským zájmem návštěvníků a jeho organizátoři proto chtějí pokračovat i v příštích letech.

„Chtěli bychom ve festivalu pokračovat. Samozřejmě to má spoustu nebo musí být splněno spoustu podmínek, aby ten festival pokračovat mohl. Hlavně podmínek finančních. A pokračovat bychom chtěli tak, že bychom jednotlivé ročníky tematizovali,“ nastínil Illek. 

V nejbližší době proběhne vyhodnocení, které Dvory lákaly jak svou atmosférou, tak připraveným programem návštěvníky nejvíce. Poté padne rozhodnutí, zda se i v příštích letech zůstane u všech dvaadvaceti dvorů a zda se zachová stejně široké spektrum, nebo se zvolí jedno téma.

„Takže je možné, že i příští v příštích letech by třeba bylo za daný téma, na který by museli třeba pracovat trochu ti výtvarníci fotografové tak pružně a možná se budou dělat nějaký užší výběry,“ doplnila Moravcová. 

Posledním, ale zřejmě nejtěžším, úkolem potom bude pouze sehnání potřebných financí.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy