2003 – Cheb: Novým ředitelem nemocnice se stal Josef Beran (TV Západ)

Novým ředitelem chebské nemocnice se stal finanční poradce a bývalý ekonomický náměstek Fakultní nemocnice Motol Josef Beran.

dezinfekce

Ten byl jmenován na základě doporučení pražské společnosti Mediterra, se kterou kraj uzavřel mandátní smlouvu o řízení nemocnice.

Karlovarský kraj, který je od počátku letošního roku zřizovatelem chebské nemocnice, obdržel před několika dny výsledky auditu hospodaření tohoto zdravotnického zařízení. Ty hovoří o kritické ekonomické situaci nemocnice, jejíž roční provozní ztráta se pohybuje kolem padesáti milionů korun.

„No tak musím říct, že audit, který jsme obdrželi minulý týden, vypovídá o velice špatných tendencích vývoje chebské nemocnice. A přesně se vlastně dokládá ta naše obava, že trendy zadlužování chebské nemocnice se nezastavují, naopak, že veškeré náklady výrazně převyšují příjmy nemocnice a z toho důvodu je potřeba, abychom tento trend zastavili,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel. 

Smlouva s firmou Mediterra o řízení chebské nemocnice je rozdělena na dvě etapy. Do konce letošního prvního pololetí má být provedena kontrola zprávy o hospodaření a vypracován finanční plán. Ve druhé polovině roku by se pak již měly realizovat jednotlivé kroky k ekonomické stabilizaci nemocnice.

„Nechceme plánskou nemocnici (zrušená nemocnice – pozn. redakce), takže chceme zachovat nemocnici v Chebu a chceme nastavit takové prostředí, které bude hospodařit s vyrovnaným rozpočtem a ne tak dramatickou ztrátou, kterou avizoval minulý ředitel,“ zdůraznil hejtman. 

V mandátní smlouvě si kraj stanovil řadu omezujících ustanovení, kterými se Mediterra i nový ředitel nemocnice musí řídit.

„Samozřejmě, že bez souhlasu zřizovatele se nebudou rušit žádné oddělení, nebudou se uzavírat smlouvy delší než do konce letošního roku, nebudou se uzavírat smlouvy ve finančních objemech vyšších než 250 tisíc korun atd., je jich celá řada,“ dodal Pavel. 

Za realizaci první části smlouvy kraj firmě Mediterra vyplatí 431 tisíc korun. Odměna za druhé pololetí se pak má podle úspěšnosti opatření pohybovat v rozmezí od 696 tisíc do jednoho milionu 362 tisíc korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy