2003 – Cheb: Noclehárna vznikla na Zlatém vrchu (TV Západ)

Ještě před Vánocemi budou moci chebští bezdomovci začít využívat novou noclehárnu, která vznikla rekonstrukcí jedné z budov v areálu bývalých kasáren na Zlatém vrchu. Objekt byl počátkem prosince zkolaudován a nyní se již vybavuje potřebným nábytkem.

dezinfekce

„Bylo hodně diskusí o tom, jestli ta lokalita je vhodná nebo není vhodná. Ono se pro takovéto aktivity těžko vyhledává optimální varianta, kde ji umístit. Uvidíme podle toho provozu, jestli to tam v tom okolí nebude působit nějaké komplikace. A z druhé strany, jestli pro ty lidi, pro které to je určeno, to bude využíváno v té lokalitě,“ naznačil postup města jeho místostarosta Pavel Vanoušek. 

Rekonstrukce budovy stála více než 300 000 korun a byla hrazena z rozpočtu města. Provoz noclehárny s kapacitou 14 lůžek bude zajišťovat plzeňská Diecézní charita, respektive její chebská farní pobočka. 

„Rádi bychom, aby naši pracovníci poskytovali sociální podporu pro klienty, to znamená pomohli vyřídit věci na úřadech, pomohli jim sehnat práci a podobné záležitosti. Potom samozřejmě bude tady veškeré sociální zázemí, to znamená, budou si tady moci vyprat. Bude tady koupelna, kuchyně. Rádi bychom se snažili získat sponzorsky zase nějaké potraviny, abychom mohli pro ně zajistit nějaké základní jídlo,“ vyjmenoval plánované možnosti noclehárny Petr Sýkora, zástupce ředitele Diecézní charity Plzeň. 

Nové zařízení bude alespoň prozatím sloužit pouze na přespání. Otevřeno by tedy mělo být od šesté hodiny večerní do osmé hodiny ranní. V zimních měsících pravděpodobně i několik hodin přes den. Za nocleh se zde bude platit symbolický obnos, a to asi kolem dvaceti korun. 

„A mělo by to sloužit nejenom pro ty, kteří jednoznačně nemají kde bydlet a jsou tedy bez domova, ale i pro ty, kteří by se třeba v budoucnosti dostali do nouze a potřebovali třeba na krátkou dobu si nějakým způsobem zajistit tam ubytování do té doby, než si najdou něco jiného,“ vysvětlil Vanoušek.  

V azylovém zařízení bude přítomen sociální pracovník a koordinátor, který bude v případě nutnosti kontaktovat kompetentní úřady. Připraven již je také řád, který budou muset klienti noclehárny dodržovat.

„Samozřejmě nebudeme přijímat klienty, kteří budou pod vlivem alkoholu nebo drog apod. A budou samozřejmě muset a dodržovat prostě pořádek, neničit zařízení a podobné věci,“ dodal Sýkora. 

S umístěním noclehárny v bývalých kasárnách se počítá pouze na omezenou dobu, a to zhruba dvou let. Chebská radnice chce totiž už příští rok zahájit rozsáhlé úpravy celého areálu, kde by v budoucnu měla mimo jiné vzniknout nová vilová čtvrť.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy