2003 – Cheb: Byly zahájeny stavební přípravy Krajinné výstavy (TV Západ)

Cheb a německý Marktredwitz připravily pro rok 2006 společný projekt Krajinné výstavy. Slavnostní zahájení stavebních příprav se uskutečnilo minulý týden v nově zrekonstruované Klášterní zahradě v Chebu.

dezinfekce

Zatímco na bavorské straně hranice má pořádání krajinných výstav mnohaletou tradici, v Čechách, konkrétně v Chebu, se v roce 2006 uskuteční vůbec poprvé. Zaměření výstavy je přitom značně široké. Nejedná se totiž pouze o klasickou prezentaci květin a podobných produktů.

„V prvé řadě jde o úpravu nebo jakousi renovaci zanedbané či průmyslovou výrobou poškozené krajiny. V době konání výstavy jsou na upraveném území samozřejmě ukazovány i výsadby květin, ale především se tam konají desítky kulturních a společenských akcí, výstav nebo prezentací nejrůznějších organizací a spolků,“ uvedla starostka německého Marktredwitz Birgit Seelbinder. 

Chebské Zastupitelstvo již schválilo předběžné náklady celé akce ve výši zhruba dvou set milionů korun. Významnou část z této sumy chce ale město získat z dotací strukturálních fondů Evropské unie. Díky masivnímu přísunu financí má dojít k rozsáhlým úpravám. zpustlých břehů řeky Ohře v oblasti od Chebského hradu k přehradě Skalka i přilehlých částí Starého Města. Přípravu samotné výstavy má doplnit také řada doprovodných projektů, například obnova plovárny na Skalce, celkové oživení včetně výstavby hřiště pro mládež v bývalém hradním příkopu nebo již částečně zrealizované rekonstrukce klášterních zahrad.

„Jako centrální prostor pro pořádání Krajinné výstavy byly vybrány oba břehy řeky Ohře v místech pod Chebský hradem. Toto území chceme upravit spíše extenzivně, tedy nepočítáme s žádnými intenzivními zahradními úpravami. Vzniknout zde mají volné zelené plochy s cestami, sportoviště nebo dětské hřiště. Ty by přitom obyvatelé města měli využívat i po skončení výstavy,“ popsal autor studie Krajinné výstavy Raimund Böhringer. . 

Velký důraz bude kladen také na kvalitní dopravní spojení obou měst v době konání výstavy. Vlaky systému Egronet by mezi Chebem a Marktredwitz měly jezdit v půlhodinových intervalech a na ně má pak navazovat autobusová přeprava z nádraží do areálu výstavy. 

„Kromě toho mezi oběma městy vybudujeme také přeshraniční cyklostezku, která povede podél řek Kösseine, Röslau a Ohře. Určen byl již také termín konání výstavy. Ta bude v Chebu a Marktredwitz probíhat od čtyřiadvacátého května do čtyřiadvacátého září roku 2006.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy