2003 – Cheb: Bylo otevřeno nové kontaktní a krizové centrum (TV Západ)

Nové kontaktní a krizové K-Centrum otevřela v polovině prosince v centru Chebu nezisková organizace Společenství Jan 10. Pomoc by zde měli najít zejména drogově závislí, ale i bezdomovci, prostitutky a další potřební.

dezinfekce

„Nabídneme jim psychiatrickou psychologicko-sociální zdravotní pomoc. To znamená, že zprostředkujeme kontakt na takovou pomoc, kterou ten člověk potřebuje, ať jde o psychiatra, nebo jak už jsem hovořil. Jedna věc je ta terénní práce, to je vyhledávání a kontaktování těch lidí. A pak je ta druhá - ti, kteří sem přijdou a budou mít motivaci něco se sebou dělat, tak jim samozřejmě pomůžeme. Co budeme moci, tak zprostředkujeme takovou pomoc, která bude účinná a o kterou projeví zájem. To je naše hlavní poslání,“ uvedl streetworker K-Centra Petr Furiak.

K-Centrum je umístěno v zadním traktu chebské římskokatolické fary při ústí Školní ulice do Kostelního náměstí. Klientům jsou zde k dispozici tři místnosti a hygienické zázemí.

„Budou se také, pomalu samozřejmě, že se to rozjíždí, dávat polévky, čaj, káva. To znamená, že klienti mohou přijít, posedět, podiskutovat. Teda bych řekl do určité míry vyplnit i svůj volný čas a užitečně a správně bych řekl,“ vysvětlil vedoucí K-Centra Petr Rákos.

Drogově závislí si v centru budou také moci vyměnit použité injekční stříkačky. Jednou týdně zde navíc zdravotní sestra bude provádět testy na HIV a žloutenkou.

„Tak z toho zdravotního pohledu je nejdůležitější v prevenci jednak nezačít brát drogy, ale je tady určité riziko a dost veliké u narkomanů, že by onemocněli například žloutenkou typu B anebo AIDS,“ připomněla ředitelka chebské hygienické stanice Jaroslava Hrabáková. 

Služby K-Centra jsou poskytovány bezplatně a všem klientům je při tom navíc zaručena anonymita.

„Je to vlastně pro všechny, kdo sem přijdou. Nemůžeme to tady- jako je to jednak pro lidi, kteří už s drogami  nějakým způsobem žijí, ale i pro ty, který začínají nebo experimentují nebo hledají něco jiného. Takže pomoc tady nabídneme každému,“ dodal Furiak.

Společenství Jan 10 je největším neziskovým sdružením Karlovarského kraje, kde působí už sedm let. Má zde dvě desítky zaměstnanců v jedenácti střediscích, z nichž asi nejznámějším je mariánskolázeňské krizové centrum Kotec.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy