2003 – Cheb: Azyl pro bezdomovce vznikne v bývalých kasárnách (TV Západ)

Snad již tuto zimu začne v Chebu fungovat dlouhá léta chybějící noclehárna pro bezdomovce. Město už pro zřízení azylového domu vytipovalo vhodné prostory v areálu bývalých kasáren na Zlatém vrchu.

dezinfekce

Potřebné úpravy objektu by přitom městskou pokladnu měly stát pouze několik desítek tisíc korun.

„Ty náklady jsou nízké, protože objekt je zachovalý, stačí jenom drobné úpravy,“ uvedl místostarosta Chebu Václav Jakl. 

Provoz noclehárny bude zajišťovat zdejší Farní charita, která má s pomocí bezdomovcům mnohaleté zkušenosti a v Chebu má již například výdejnu použitého šatstva.

„Počítá se s tím, že by tam bylo umístěno nebo možnost pro přenocování by byla pro 12 až 14 lidí. A samozřejmě také základní hygienické podmínky by byly naplněny. To znamená, že lidé by mohli nejen přespat, ale i se umýt, měli by tam možnost nějaké skříňky a podobně,“ přiblížil místostarosta. 

Město ale do budoucna počítá s rozsáhlými úpravami bývalých kasáren na Zlatém vrchu. Vzniknout by zde mimo jiné měly parcely pro výstavbu rodinných domů. Umístění noclehárny pro bezdomovce v areálu kasáren bude proto zřejmě pouze přechodné, a to zhruba na tři roky.

„S kasárny jsou daleko větší plány. Já považuji toto řešení za přechodné,“ potvrdil Jakl. 

Pokud vše půjde bez komplikací, měly by být úpravy noclehárny dokončeny ještě před letošní zimou, kdy je situace bezdomovců tradičně nejkritičtější.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy