2002 – Sokolov: V parku bylo vysazeno 6000 keřů (TV Západ)

Téměř 6000 keřů nejrůznějších druhů i velikostí přibylo v minulých třech letech v sokolovském Zámeckém parku. Výsadba tzv. keřového patra město přišla zhruba na 3 miliony korun, přičemž 60 % přispěl formou dotace Státní fond životního prostředí.

dezinfekce

Náklady přitom mohly být o poměrně významnou částku nižší. Okrasné dřeviny se totiž zejména v prvním roce dosadby staly cílem nájezdů řady zlodějů. 

"Řekl bych, že občané v tom druhém až třetím roce výsadby už byli trochu nasyceni a i když mizely (keře), tak už to nebyla třetina, ale asi 10 %," uvedl starosta Sokolova Karel Jakobec. 

Město se chce nyní, po dokončení obnovy zámeckého parku zaměřit na protější Husovy sady. Zde by měla v následujících letech vyrůst naučná botanická stezka. 

"Samotná výsadba přímo v Zámeckém parku, toho středního keřového pásma, je hotová, opravdu už není na základě projektu nutné tam vysazovat něco dalšího, bohatě to stačí, čili budeme to doplňovat. Naše aktivity se přesunou do Husových sadů, čili to je kolem krytého bazénu a pokud někdy získáme pozemky od nemocnice, tak bychom chtěli zkulturnit ten prostor kolem Akrylu," nastínil další plány Jakobec. 

Město přitom počítá s tím, že se mu na výsadbu exotických dřevin, osazení informativních tabulek, opravu jezírek a další akce, které budou součástí vybudování naučné stezky, podaří získat další státní dotaci.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy