2002 – Sokolov: Řeší se financování knihovny (TV Západ)

Podobně jako je tomu v případě většiny ostatních okresních knihoven, přejde i ta sokolovská od počátku příštího roku do kompetence města. Pro zdejší radnici to ale bude znamenat značný zásah do omezeného finančního rozpočtu.

dezinfekce

Sokolovská knihovna, která má v současné době dvacet zaměstnanců, potřebuje v letošním roce na zajištění provozu více jak 4,5 milionu korun. Pokud by město chtělo zachovat nynějších rozsah služeb, musel by rozpočet knihovny zůstat i v příštím roce na stejné výši, spíše však ještě narůst o inflační index. 

"Je možné, že nějakou dobu budeme dostávat nějaký příspěvek z Kraje nebo ze státu přes Kraj na provozování této knihovny, ale určitě to nebude v plné výši, čili pro Zastupitelstvo zase bude problém zajistit dostatek prostředků pro rozvoj města, protože tyto mandatorní výdaje dost výrazně narůstají," podotkl starosta Sokolova Karel Jakobec. 

Vedení radnice přesto nepředpokládá, že by Zastupitelstvo rozhodlo o nějaké masivní redukci počtu zaměstnanců knihovny, která by mohla vést k významnému omezení nyní nabízených služeb. Jako reálnější se tak jeví například možnost zdražení současného 80korunového ročního zápisného nebo určitá změna systému výpůjček knih. 

"Jestli tam bude nutná nějaká kauce za půjčování knížek, protože ty náklady s nahrazováním ukradených nebo poškozených knih jsou obrovské. Jestli za výpůjčku se bude platit více nebo za konkrétní výpůjčku jedné knížky," naznačil možnosti Jakobec. 

Sokolovská knihovna, jejíž knižní fond obsahuje téměř 130 tisíc titulů, má přitom v současnosti zhruba tři tisíce zaregistrovaných čtenářů. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy