2002 – Sokolov: Pečovatelská služba přejde z Okresu na město (TV Západ)

K žádným podstatným změnám by nemělo v Sokolově dojít v důsledku přechodu pečovatelské služby z kompetence zanikajícího Okresu pod město.

dezinfekce

Tuto činnost zde od počátku příštího roku začne místo Okresního ústavu sociálních služeb vykonávat nová organizace nazvaná Pečovatelská služba města Sokolov. Rozsah i kvalita pomoci poskytované seniorům či handicapovaným lidem by však měla zůstat na stejné úrovni.

"Vcelku z toho vyplývá, že od 1. 1. 2003 by měla být tato služba zajištěna, aniž by se to nějakým způsobem, negativním, ty přechody dotkly občanů, kteří čerpají tuto pomoc," uvedl místostarosta Sokolova, lékař Rudolf Macháček. 

Městská Rada na svém posledním jednání schválila Organizační a provozní řád nově vzniklé organizace, která by měla mít zhruba 10 zaměstnanců. Na provoz Pečovatelské služby v příštím roce jsou přitom v rozpočtu vyčleněny téměř tři miliony korun. Tuto částku město ale nakonec možná nebude muset vyčerpat v plné výši. 

"Rýsuje se možnost dožádání peněz přes Kraj, buďto přes Kraj cestou na Ministerstvo a nějakou dotační částku nebo možná to dopadne optimističtěji nebo pesimističtěji, to nevím, že by se žádal Kraj," nastínil Macháček. 

Další prostředky by navíc mohla sokolovská radnice získat od některých okolních obcí, pro které je zřízení vlastní služby finančně příliš nákladné. 

"Z těch obcí je odezva, ale nic není tak jednoduché. Došlo k určitým legislativním úpravám, takže zpočátku to vypadalo, že Kraj nebude zajišťovat tuto službu vůbec, že to budou zajišťovat obce, posunem zase legislativy se dospělo k tomu, že Kraj bude něco přejímat, bude poskytovat, takže ty obce teď některé vyčkávají, co bude nebude. Z těch obcí námi oslovených tak v podstatě, pokud mám informace ze včerejška, byly tři pozitivní odezvy, že by měly zájem," přiblížil místostarosta. 

Zřejmě nejpodstatnější informací pro klienty pečovatelské služby je to, že svým přechodem z Okresu pod město nemá dojít k žádným podstatným změnám v cenách za poskytované služby. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy