2002 – Sokolov: Nemocnice má novou magnetickou rezonanci (TV Západ)

Výrazného zkrácení čekacích dob na vyšetření magnetickou rezonancí se od počátku příštího roku dočkají pacienti z Karlovarského kraje.

dezinfekce

Moderní diagnostický přístroj, který dokáže detailně prozkoumat měkké tkáně lidského organismu, tedy například mozek, míchu, klouby nebo vazy, se právě v těchto dnech instaluje v sokolovské nemocnici. 

Unikátnost vyšetření magnetickou rezonancí přitom spočívá v podstatně vyšší rozlišovací schopnosti než u počítačového tomografu či běžného rentgenu. Možné je tak například odhalit již velmi malé nádory. 

"Především se tady nevyužívá rentgenové záření, tudíž není absolutně žádná zátěž pacienta tímto zářením," uvedl laborant RD oddělení sokolovské nemocnice Pavel Kotýr.

S vyšetřováním pacientů megnetickou rezonancí se má v Sokolově začít v lednu příštího roku, přičemž již v prosinci se počítá se zahájením zkušebního provozu.

"Předpokládá se, že pojedeme dvousměnně na tomto přístroji, tzn. dejme tomu 12 hodin denně. Pan primář počítá, že by se mohli dělat dva až tři pacienti za hodinu, takže v průměru 20 – 30 lidí denně, pokud nebudou žádné komplikace," spočítal laborant. 

Pacienti z regionu tak již nebudou muset čekat na vyšetření dlouhé měsíce. V současné době jsou obdobné přístroje nejblíže k dispozici v teplické, plzeňské či některé z pražských nemocnic. Navíc například do plzeňské Fakultní nemocnice smí sokolovští lékaři poslat na vyšetření pouze jednoho pacienta týdně. 

"Nehledě na to, že ty Fakultní nemocnice nevycházejí těmto lokálním či regionálním nemocnicím vstříc, tzn., že se to urychlí, to vyšetření," posteskl si laborant.

Sokolovská nemocnice bude mít také jako jediná v republice ty přístroje s permanentním magnetickým polem. Díky tomu se jednak sníží náklady na jeho provoz a další nezanedbatelnou výhodou je také otevřená konstrukce tohoto typu přístroje, která je narozdíl od klasických tunelových aparátů vhodná i pro lidi trpící klaustrofobií nebo malé děti. 

"Protože s děmti tam mohou být rodiče, mohou s nimi komunikovat, to dítě uklidnit. Nemusí tam ty děti být premedikované, takže zátěž pacienta je velice přijatelná," dodal Kotýr.

Nový, dvanáctitunový kolos nemocnici přijde na 25 milionů korun. Základní, pětiprocentní splátku, již zaplatila v červenci a zbytek bude postupně hradit následující tři roky. Na nákup přístroje přitom nemocnice získala 15 milionů korun ze státní kasy a necelý půlmilion od okolních měst a podniků a jeden milion na potřebné stavební úpravy od sokolovské radnice. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy