2002 – Sokolov: Město dohledává svůj historický majetek (TV Západ)

Podle nové legislativní úpravy, která vstoupila v platnost v polovině loňského roku, získalo město Sokolov nárok na převzetí dalšího svého historického majetku.

dezinfekce

Odbor správy majetku sokolovské radnice proto vše překontroloval a zjistil, že vlastníkem řady zahrad a dalších pozemků o celkové rozloze několika desítek tisíc metrů čtverečních, by podle přídělových listin mělo být skutečně město. Radní tedy nyní Zastupitelstvu doporučili, aby na svém příštím zasedání převzetí tohoto historického majetku schválilo. 

"Samozřejmě někteří ti vlastníci se s námi asi budou dohadovat, možná i soudit, že si nemyslí, že my bychom měli být vlastníci. S tím počítáme, stejně jako u Lesů České republiky k tomuto došlo," uvedl starosta Sokolova Karel Jakobec. 

Úředníci sokolovské radnice se detailním dohledáváním historického majetku města, v jehož rámci je zapotřebí prostudovat veškeré zápisy ve starých mapách a katastrech, zabývají již zhruba rok. 

"A tak půl roku ještě předpokládáme, že bude trvat než definitivně budeme moci říci ne. Jestli tedy v tomto případě se dá říci, co je definitivní, protože se může za pět let zase odhalit nějaký jiný doklad, že jsme měli mít toto nebo toto, čili to je nekonečný proces, ale to hlavní gró, v podstatě dokončujeme teď, během několika měsíců to bude vyřešeno," nastínil Jakobec.

Do této doby se již městu podařilo získat do svého vlastnictví pozemky o rozloze v řádu hektarů, přestože převzetí některých z nich se muselo řešit až soudní cestou. Nikdo ze zainteresovaných ale nedokáže odhadnout, kdy bude celý proces definitivně ukončen. Každá drobná úprava v příslušné legislativě totiž znamená, že města automaticky získávají nárok na převzetí dalšího historického majetku. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy