2002 – Cheb: Muzeum opraví budovu na náměstí (TV Západ)

Více než osm milionů korun dostane město Cheb ze společného Fondu malých projektů Phare – CBC na rekonstrukci rohové budovy, sousedící s chebským muzeem na Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad. Do opraveného objektu se tak v průběhu příštího roku bude moci z bývalého františkánského kláštera přestěhovat ředitelství a některé další provozy muzea.

dezinfekce

Samotná rekonstrukce by přitom měla být zahájena již letos. 

"V podmínkách je, že se musí vypsat veřejná obchodní soutěž, tzn., že nejdříve tak za takové 4 spíše pět měsíců budeme znát toho, kdo by tu zakázku realizoval," přiblížil starosta Chebu Pavel Vanoušek. 

Rozsáhlá oprava zdevastovaných vnitřních prostorů nevyužívané budovy by pak měla být hotova zhruba během dalších devíti až 12 měsíců. Celkové náklady na rekonstrukci se podle předběžných odhadů budou pohybovat kolem 11,5 milionů korun, takže vedle osmimilionové evropské dotace bude muset část prostředků poskytnout také město ze svého rozpočtu. 

"Měly by tam být studovny odborných pracovníků, další expoziční prostory, konzervátorské dílny, ale i nějaké věci, které budou přístupné pro veřejnost," vypočítal Vanoušek. 

Po přestěhování části muzea do opraveného objektu na chebském náměstí by se měl františkánský klášter s unikátní gotickou křížovou chodbou otevřít turistům. Na zpřístupnění této historické památky je chebská radnice již předběžně domluvena s plzeňským biskupstvím, které má klášter ve své správě.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy