2002 – Cheb: Město eviduje pohledávky za více než 93 milionů (TV Západ)

Pohledávky města Chebu po lhůtě splatnosti dosahují v současné době výše více než 93 milionů korun. Tento údaj vyplývá ze souhrnné zprávy Finančního odboru, kterou se na svém posledním jednání zabývalo chebské Zastupitelstvo.

dezinfekce

Vedení radnice znepokojuje především skutečnost, že podstatnou část z této sumy, konkrétně 50 milionů, tvoří dluhy na nájemném a službách spojených s užíváním obecních bytů, kterých nyní město vlastní zhruba 4 tisícovky. 

V loňském roce přitom Zastupitelstvo vyhlásilo tzv. generální pardon, kdy bylo odpuštěno penále těm nájemníkům, kteří zaplatili alespoň základ dluhu. Tato akce se ale setkala s minimálním zájmem veřejnosti. Seznam lidí dlužících za užívání bytů tak v současné době obsahuje již více než 1100 jmen. 

"Což je, vzhledem k tomu, kolik je ještě bytů městských, velmi velká část. Takže je určitě na místě razantnější postup a já bych byl rád, aby toto vešlo ve známost," komentoval situaci starosta Chebu Václav Jakl. 

Radnice si přitom určité zlepšení slibuje od právě probíhající rozsáhlé privatizace bytového fondu, kdy je nájemníkům nabízeno ke koupi přibližně 2,5 tisíce obecních bytů. 

"Ti, co kupují tyto byty, tak samozřejmě musí mít tyto věci vyřízeny, jinak si nekoupí, takže to je také další způsob, jak ty pohledávky za nájemné se sníží, srazí," dodal Jakl. 

Ke snížení objemu pohledávek za užívání bytu by podle vedení radnice mělo vést také to, že od počátku letošního roku převzalo vymáhání dluhů od správců bytového fondu samo město. Radnice rovněž uvažuje o prodeji některých pohledávek nebo předání jejich vymáhání třetí osobě a Finanční odbor již začal v této věci podnikat první kroky. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy