2001 – Sokolov: Za akcie může město dostat téměř 4 miliony (TV Západ)

Město Sokolov se rozhodlo využít nabídky od rakouské Erste Bank, která se stala vlastníkem České spořitelny, na odkup akcií tohoto bankovního domu. Erste Bank je na základě podmínek daných českou vládou povinna akcie spořitelny vykoupit za min. cenu 122 korun za kus. Pokud by ale většina měst a obcí postupovala koordinovaně a akcie prodala najednou, mohla by se konečná cena vyšplhat až na 137 korun.

dezinfekce

„Máme 31.600 akcií při ceně 122 korun by se jednalo o částku 3.855.200 korun. U té maximální varianty by výnos představoval 4.329.200 korun,“ spočítal starosta města Karel Jakobec. 

Nabídnutá cena je pro města velmi výhodná. Obce totiž nevlastní klasické akcie obchodovatelné na burze, ale akcie bez hlasovacího práva, které od spořitelny dostaly zdarma, jež byly dříve prakticky neprodejné. 

„Tam hlavní problém bude Praha a Brno. Drtivá většina těch středních a menších měst a obcí to samozřejmě prodat chce,“ uvedl starosta. 

Vedení sokolovské radnice tedy předpokládá, že konečná cena by se měla pohybovat kolem 130 korun za akcii. Což je zhruba uprostřed daného cenového rozpětí. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy