2001 – Sokolov: Varhany v klášteře budou z Mariánské (TV Západ)

V koncertní síni, která má vzniknout v rekonstruovaném kapucínském kostele sv. Antonína Paduánského v Sokolově, se nakonec přeci jen objeví klasické mechanické varhany. Sokolovští radní již dříve rozhodli o nákupu varhan elektrofonických, ale poté, co jim církev nabídla k odkoupení starý nástroj ležící bez využití v kostele v nedalekých Jindřichovicích, své rozhodnutí přehodnotili.

dezinfekce

Radní se před časem rozhodli pro elektrofonické varhany v ceně lehce přesahující jeden milion korun především proto, že nákup nového, klasického, nástroje by město přišlo minimálně na šest milionů, což by bylo pro radnici finančně neúnosné. 

Jindřichovické varhany z 19. století, které pocházejí z kapucínského kostela v Mariánské u Jáchymova, odkud je při jeho demolici zachránil emeritní kraslický děkan Jaroslav Feix, se ale do rekonstruovaného kostela svou velikostí i slohově hodí podstatně lépe, i když nemají tak širokou rejstříkovou skladbu jako moderní elektrofonický nástroj. 

"Pokud se vyskytnou potřeby varhanních koncertů v nějakém mimořádně kvalitním rozsahu, tak bychom museli potom pořídit elektrofonické, protože klasické s širokým rejstříkem se tam těžko vejdou a byly by i hrozně drahé," potvrdil místostarosta Sokolova Lubomír Novotný. 

Radnice varhany od církve koupí za 600 tisíc korun. Nástroj je i přes dlouhé uskladnění v poměrně dobrém stavu, takže náklady na jeho zrestaurování by se měly vejít do částky 400 tisíc korun. 

"To znamená, že v podstatě za milion korun budeme mít nádherné varhany, které se tam hodí i stavebně, protože projekt byl dělán na tyto historické varhany. Elektrofonické by tam asi z hlediska hudebního byly lepší, ale z hlediska estetického a celkově by tam byly jak pěst na oko," doplnil svůj pohled druhý místostarosta Jaromír Dvořák. 

V koncertní síni kostela sv. Antonína Paduánského ale poprvé varhany zazní nejdříve koncem příštího roku, Podle původních plánů měla být jeho rekonstrukce dokončena již letos, ale v průběhu stavby došlo k navýšení nákladů z předpokládaných 12 na více než 20 milionů korun. Aby byla oprava dokončena v roce příštím, muselo by ale na ní Zastupitelstvo při schvalování rozpočtu na rok 2002 uvolnit více než 11 milionů korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy