2001 – Sokolov: Rekonstrukce čističky vyšla na 55 milionů (TV Západ)

Po téměř dvouleté rekonstrukci byla 22. února zkolaudována sokolovská čistírna odpadních vod, kterou nyní čeká roční zkušební provoz. Rozsáhlá modernizace byla zahájena v dubnu 1999 a celá proběhla bez přerušení provozu.

dezinfekce

„Když se nějaké zařízení měnilo, tak buď za něj bylo nějaké náhradní, aby to mohlo probíhat, či to bylo v takových krátkých časových intervalech, že čištění vody probíhalo v průběhu celé stavby neustále,“ sdělil za vodohospodářskou společnost Sokolov Jaroslav Naglak. 

V průběhu rekonstrukce došlo ke kompletní výměně technologie v aktivačních nádržích, výměně strojního zařízení a elektrorozvodů. Rovněž systém měření a ovládání je nyní plně automatizován. Díky sanaci všech nádrží již nebude moci do budoucna dojít k průsakům do okolního prostředí. Rekonstruovaná čistička, která zpracovává odpadní vody ze Sokolova, Královského Poříčí, Těšovic a části Svatavy si teď lépe poradí s odstraněním všech sledovaných látek především dusíkatého amoniaku.  

„Tím druhým velikým přínosem je, že se snížila energetická náročnost na tu vyčištěnou vodu, a ta se snížila o třetinu,“ dodal Naglak. 

Rekonstrukce si vyžádala náklady v celkové výši přes 55 milionů korun. Více než 30 milionů poskytlo město, které bude dalších 17 milionů bezúročně splácet po dobu deseti let. Zbylých 8 milionů se podařilo získat formou dotace od Ministerstva zemědělství.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy