2001 – Sokolov: Kvůli mzdám učitelů měnilo město rozpočet (TV Západ)

Aby učitelé a zaměstnanci všech sokolovských základních škol nezůstali bez květnové výplaty, musí se na konci dubna narychlo sejít na mimořádném zasedání Zastupitelstvo města. Ministerstvo financí, které do této doby posílalo peníze školám prostřednictvím školského referátu Okresního úřadu, totiž počátkem dubna městu náhle oznámilo, že od počátku druhého čtvrtletí začne školám platby poskytovat přes účet městského úřadu.

dezinfekce

„Jedná se již o peníze za duben. A na ministerstvu si jaksi neuvědomují jak funguje Zastupitelstvo a že nejde si sem vzít 10 milionů a zase je obratem dát dále. Já tedy nevím, o jaké objemy se jedná, ale určitě půjde o miliony při počtu učitelů, kteří jsou v Sokolově,“ sdělil starosta Karel Jakobec.  

Aby tedy zaměstnanci škol nezůstali bez výplaty za měsíc duben, musí Zastupitelstvo na mimořádném zasedání schválit změnu rozpočtu města, který bude navýšen o peníze na mzdy od Ministerstva financí. O stejnou sumu také pochopitelně narostou jeho výdaje. 

„Protože stát nemůže dávat peníze na platy učitel přímo školám, ale musí to dát obci, pokud se jedná o školy s právní subjektivitou, a obec musí přes svůj rozpočet tyto prostředky dál poskytovat školám,“ vysvětlil Jakobec. 

O změně toku peněz pro školská zařízení, která měla začít platit až od počátku příštího roku, přitom nebyla žádná zmínka v platném usnesení české vlády z prosince loňského roku a ani Okresní úřady o ní neměly ještě koncem března žádné informace. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy