2001 – Cheb: Nemocnice dostala na své dluhy 50 milionů (TV Západ)

Více než 50 milionů korun dostala ze státního rozpočtu na základě rozhodnutí vlády chebská okresní nemocnice, která patřila na sklonku loňského roku se závazky ve výši přibližně 120 milionů korun mezi nejzadluženější zdravotnická zařízení v republice. Deset milionů z této částky je určeno na splacení dluhu společnosti TEREA, která nemocnici hrozila odstavením dodávek tepla.

dezinfekce

„Zbytek, tzn. 41 milionů korun, dostala v tom rozdělení, že 20,5 milionu je účelová dotace a dalších 20,5 milionu je půjčka na tři roky,“ sdělil přednosta OÚ Cheb Michael Karas. 

Díky finanční pomoci bude moci nemocnice splatit podstatnou část dluhů z obchodní činnosti, které dosahují celkové výše 65 milionů korun. Nemocnice tak nebude závislá na dodavatelích ochotných jí zásobovat i přes platební neschopnost a bude si moci vybrat podle cenové výhodnosti nabídek. Následovat bude nyní řada dalších kroků, které by měly vést k dosažení hlavního cíle – vyrovnaného hospodářského výsledku. 

„Rozhodně jeden z kroků, který bude muset následovat, bude to, že každé oddělení dostane svůj rozpočet, do kterého se budou muset vejít. Tzn., že budou muset zlepšit svoji produktivitu,“ uvedl ředitel nemocnice Milan Burša. 

Hospodaření nemocnice za loňský rok skončí s největší pravděpodobností se ztrátou více než 35 milionů korun. Z čehož ale přibližně 30 milionů tvoří penále za dříve neplacené sociální pojištění zaměstnanců. Dosažení vyrovnaného hospodaření pak vedení nemocnice plánuje na rok 2002.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy