2001 – Cheb: Nájemné v obecních bytech vzroste o 4 procenta (TV Západ)

Od prvního července letošního roku dojde ke zdražení nájemného v chebských obecních bytech. Nájemné naroste o 4 procenta, která jsou maximálním koeficientem povoleným Ministerstvem financí.

dezinfekce

Nájemníci bytů první kategorie tak měsíčně místo současných 14,62 korun zaplatí 15,20 za metr čtvereční obytné plochy. 

„Takhle se postupuje, protože je všeobecně známo, že nájemné nestačí na údržbu. A my ještě nepatříme k městům, která mají nějak zvlášť vysoké,“ uvedl starosta města Václav Jakl.  

Ale ani peníze vybrané na nájemném po jeho plánovaném navýšení nebudou stačit na dostatečnou obnovu bytového fondu, do jehož oprav by bylo podle posledních odhadů potřeba investovat zhruba půl miliardy korun. Od příštího roku má dojít k dlouho chystané deregulaci nájmů, ale město v současnosti nechce o jeho možném růstu předem spekulovat. Radnice chce totiž podstatnou část bytového fondu prodat stávajícím nájemníkům a výhledově si ponechat pouze byty pro sociálně slabší občany. 

„Musíme městský fond zredukovat, aby sloužil k sociálním účelům, pak je zbytečné se o tom bavit. Poté to třeba budeme dotovat. Možná, že přijdeme k tomu, že sociální byty – nájemné nebude vysoké, ale to je spíše výhled,“ doplnil starosta. 

Již ale v současnosti lze odhadnout, že na získání financí potřebných na opravy obecních bytů by bylo potřeba nájemné min. zdvojnásobit. Teprve pak by mohlo dojít k zastavení prohlubující se zanedbanosti bytového fondu. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy