2000 – Sokolov: V zámečku je vystaven Sokolovský poklad (TV Západ)

V pondělí 12. června byla v Okresním muzeu v areálu sokolovského zámečku zahájena dlouho očekávaná výstava tzv. sokolovského pokladu. Kolekci šperků osázených snad všemi známými kameny, jejichž hodnotu v obavě před zloději muzeum úzkostlivě tají, nalezli dělníci před šesti lety při rekonstrukci zámečku a přilehlé myslivny.

dezinfekce

„Poklad byl nalezen, když se dělali výkopy na dvoře myslivny, odkrývala se stará dlažba. Dávali jsme nový povrch a pod dlažbou byl nalezen balíček s touto krásou, kterou vidíte za mnou,“ řekl ředitel muzea Pavel Beran.

Odborníci předpokládají, že poklad u zdi muzea ukryl někdo z bývalých obyvatel Sokolova v době 2. světové války. Kolekce obsahuje 180 secesních vídeňských šperků z konce 19. a 1. poloviny 20 století zdobených brilianty, rubíny, smaragdy či safíry. Návštěvníci uvidí např. brož zdobenou vzácným dubnickým opálem. Cennosti byly nalezeny zabalené ve špinavé modré fólii a vlhká zemina je značně poškodila. Nutné restaurátorské práce, které provedl odborný ateliér Jana Freiburga z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, proto trvaly téměř 4 roky. 

„Nejzajímavější na kolekci je způsob montáží, protože jednotlivé díly – brože, čelenky se dají mezi sebou kombinovat a vytvářet další jiné tvary. Celé je to vymyšlené, že montáž se dá libovolně obměňovat,“ doplnil restaurátor Jan Freiburg. 

Kolekce těchto uměleckých skvostů bude za přísných bezpečnostních opatření k vidění až do 25. června denně od 9 do 17 hodin. 

Ad 2020 – V současné době má sokolovský poklad vlastní expozici v suterénu zámečku. 
http://www.omks.cz/main.php?page=udalosti 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy