2000 – Sokolov: Rada města odmítla nabídku Tisové (TV Západ)

Sokolovská městská Rada se rozhodla odmítnout nabídku elektrárny Tisová na převzetí sekundárních rozvodů tepla ve městě a ponechala je ve správě společnosti Sokolovská bytová. Elektrárna v případě převzetí rozvodů nabízela, že sníží cenu, za níž je teplo dodáváno, uživatelům.

dezinfekce

„Ukázalo se, že by - podle našeho názoru, to Tisová dokázala provozovat o něco levněji po určitou dobu, protože zařízení je na nějaké úrovni, je udržované atd., ale máme obavu, že by tam nešly peníze do oprav, údržby, které tam jdou teď,“ vysvětlil starosta města Karel Černík. 

Sokolovská bytová ročně investuje do oprav a údržby rozvodů přibližně 17 milionů korun. I díky tomu se výsledná cena pro domácnosti pohybuje ve výši přibližně 271 korun za GJ, což je zhruba o sto korun více než za kolik Sokolovská bytová teplo odebírá od elektrárny. Tisové se rozdíl zdá příliš velký a proto městu nabídla, že by byla schopna teplo dodávat za 265 korun.

„Navíc Rada vychází z toho, že se připravují změny v energetických zákonech. Do sítí bude umožněn i vstup jiným dodavatelům. A v této situaci by se nám nezdálo příliš rozumné potvrdit určitý monopol,“ dovysvětlil Černík. 

Za posledních několik let poklesl v Sokolově odbyt tepla přibližně o čtvrtinu. Elektrárna proto chtěla převzetím rozvodů a snížením ceny získat nové odběratele a zamezit přechodu stávajících zákazníků na jiné zdroje. Podle vedení města však z podrobných podkladů vyplývá, že pokles odběru je jednoznačně způsoben snížením spotřeby v důsledku zateplování obecních domů a instalací měřících a regulačních zařízení. Naopak došlo k mírnému nárůstu takto teplem zásobovaných bytů. Městská Rada se přesto rozhodla, že bude pravidelně kontrolovat výši nákladů na správu rozvodů a tím se pokusí vyvinout tlak na snížení ceny tepla pro koncové zákazníky. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy