2000 – Nový Drahov: SOOS se pyšní pravěkými ještěry (TV Západ)

Modely pravěkých ještěrů dosahující až třímetrové výšky si v pátek 14. července mohli poprvé prohlédnout návštěvníci nově otevřeného pavilonu františkolázeňského muzea v areálu přírodní rezervace SOOS, jehož vybudování stálo více než 3 miliony korun. Expozice se snaží zdokumentovat paleontologické a geologické dějiny země a speciálně i Chebska od starohor do třetihor.

dezinfekce

„Expozice se bude přirozeně rozšiřovat. Máme zájem na tom, aby se zde objevily další modely. Již dnes zajišťujeme od místních geologů, kteří jsou nám nakloněni, další sbírky. Takže, správně jste to odhadl, že je zde obrovský prostor, můžeme začít i s nějakým jurským parkem venku. Začali jsme dělat geologický park venku – ten budeme dokončovat. Do toho můžeme zasadit i venkovní modely. Prostě je zde obrovský prostor,“  prozradil plány do budoucna ředitel muzea Stanislav Macek. 

V současné době si v expozici nazvané Jurský park mohou návštěvníci prohlédnout modely ještěrů a ptáků, které jsou sestrojeny v poměru 1:1 a rovněž 30 velkoplošných obrazů Zdeňka Buriana. Součástí expozice je také např. modelová řada vývoje obratlovců, která začíná maketou vůbec prvního obojživelníka. Lidé se na doprovodných textech dozvědí řadu informací o geologicky zajímavých místech Chebska, jakým je např. nejmladší aktivní sopka ve střední Evropě Komorní hůrka. Výstavní pavilon je otevřen denně od 10 do 17 hodin.  

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy