2000 – Cheb: V okolí hradu se v létě bude hrát Ivanhoe či Robin Hood (TV Západ)

Neodmyslitelnou součástí závěru chebské divadelní sezóny se již stala představení realizovaná v půvabném prostředí unikátní historické památky chebského románského hradu. Letos jsou připraveny hned dvě inscenace. Loutkoherecké studio si vybralo legendu o anglickém zbojníkovi Robinu Hoodovi, kterou bude hrát přímo na nádvoří hradu. Činohra Západočeského divadla se tentokrát přesunula do hradního příkopu a připravila zpracování románu Ivanhoe.

dezinfekce

„Je to ideální prostor. Původně jsme to plánovali v hradním paláci. Z bezpečnostních důvodů to ale nešlo. Dá se říci, že z bezpečnostních důvodů není povolen ani tento prostor, ale již nepatří do kompetence hradu, takže tu můžeme hrát divadlo,“ uvedl režisér Braňo Mazúch.

Na diváky čeká v příběhu o statečném rytíři především velkolepé středověké dobrodružství. Chebští divadelníci vsadili především na vizuální stránku představení a tak v některých scénách jde doslova o život. 

„Z vizuálního důvodu jsem oslovil scénografku Mílu Dubšíkovou, která je autorkou scény i kostýmů. A mimo vizuální - je zde samozřejmě dobová hudba, která je zpracována Jindřichem Skopcem. Šermířské souboje, které jsou též dobově vázané na středověk, podobně i zbraně. Vše by to mělo nahrávat k tomu přenést diváka co nejblíže do té doby. Pochopitelně to nikdy nebude tak autentické jako kdybychom diváka přímo zapojili už jen tím, že bychom ho vyzvali k soubojům či pozvali k bitce. Bohužel na toto divadlo nemá peníze, jinak bychom diváka pohostili mimo toho divadelního zážitku ještě i takto,“ dodal Mazúch. 

Premiéra hry Ivanhoe se uskutečnila v sobotu 10. června a nyní se již bude představení hrát v pravidelných termínech po dobu letních měsíců.   

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy