2000 – Cheb: Stavba Průmyslového parku se odkládá (TV Západ)

Chebská radnice letos nezahájí stavbu Průmyslového parku. Hlavním důvodem má být současná nepřipravenost města projekt realizovat. Objekt měl stát na pozemcích sousedících s obchvatem Chebu. Radnice dosud nezajistila změnu územního rozhodnutí. Navíc se nepodařilo tyto pozemky včas vykoupit od soukromých majitelů. Tím zřejmě padla možnost finanční podpory od Evropské unie v hodnotě 2 milionů euro, což je v přepočtu přibližně 70 milionů korun.

dezinfekce

„Ta podpora z programu Rozvoje Severozápad se k nám díky změně kritérií již nedostane. Už se to nedá změnit, odešlo to již do Bruselu - metoda, jakou se bude rozdělovat. Nicméně další podpory jsou stále možné, ve hře je ještě pořád CzechInvest,“ nevzdává se starosta města Václav Jakl. 

Pro výstavu první etapy Průmyslového parku na 50 hektarech počítal Cheb právě s podporou ve výši 2 milionů euro od Evropské unie. O zbývajících asi 50 milionů korun se mělo město podělit se státními fondy. Řídící a monitorovací výbor pro budoucí severozápadní Čechy však před nedávnem rozhodl o jiném systému přerozdělování peněz z Bruselu, a to sice formou grantů. Právě podmínky pro jeho přidělení, ale není město v současnosti schopné splnit. Vedení města se přesto myšlenky na Průmyslový park nevzdává. 

„Částečně se změnily podmínky. Otázka je, zda změna těch podmínek přivede ke změně k postoji na koupi pozemků. Pořád si ale myslím, že bychom do toho měli jít, že je to z hlediska rozvoje města, ani ne tak z hlediska dvou, tří let, ale z hlediska pěti, deseti – daleko delší období,“ dodal starosta.

V současnosti existuje platné rozhodnutí chebského zastupitelstva, které vedení radnice zavazuje vykoupit pozemky od soukromých majitelů, z nichž již většina přistoupila na cenu navrženou městem. K tomuto účelu jsou vyčleněny finanční prostředky. Přesto do rady a zastupitelstva půjde v nejbližší době informace o změněných podmínkách při financování výstavby Průmyslového parku a oba orgány budou muset zvážit další postup. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy