2000 – Cheb: Obyvatelé si připomněli 55. výročí osvobození města (TV Západ)

Obyvatelé Chebu si v sobotu 29. dubna připomněli 55. výročí osvobození města americkou armádou. Hlavní slavnostní akt se uskutečnil u pomníku padlých vojáků v městských sadech. Kromě představitelů města se jich zúčastnila také početná skupina veteránů 97. pěší divize a armádní atašé velvyslanectví Spojených států.

dezinfekce

„Dnes zde společně slavíme 55. výročí vašeho osvobození. Vzdávám poctu nejen Američanům, ale všem, kteří po roce 1945 přišli ve jménu svobody. Vzpomínáme zejména na ty, kteří za svobodu zaplatili cenu nejvyšší – svými životy,“ řekl armádní atašé velvyslanectví USA pplk. Scott W. Salyers. 

Slavnostní akt zahájil koncert Mládežnického dechového orchestru a vystoupení mažoretek. V následujících projevech zazněla především slova poděkování příslušníkům 97. americké pěší divize, kteří Cheb před 55 lety osvobodili. 

„A nic na této skutečnosti nemohlo změnit Henleinovo prohlášení, že kolébka Henleinovců bude hájena do posledního muže. Kapitulace byla podepsána 26. dubna 1945. Nacistická bašta byla dobytá a Cheb byl opět svobodný,“ uvedl předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Cheb Vladimír Hlavatý.

Starosta Ing. Václav Jakl ve svém projevu připomněl fakt, že o tom, kdo Cheb skutečně osvobodil, se nesmělo dlouhá desetiletí hovořit.

„Původní pomník amerických osvoboditelů z roku 1947 byl již v roce 1951 z tohoto místa odstraněn a v naší zemi na dlouho zavládlo období totality,“ sdělil Václav Jakl. 

Památka amerických vojáků, kteří padli při osvobozování města, byla uctěna položením věnců k památníku 97. pěší divize a modlitbou za padlé. Pak již následovalo slavnostní přijetí přímých účastníků bojů o Cheb na radnici, kde veteráni obdrželi nádobu s pískem z pláže Omaha Beach, kde došlo k vylodění spojeneckých armád. Fakt, že osvobození Chebu se zúčastnili rovněž vojáci československé spojené jednotky, připomněla skupina sběratelů historické vojenské techniky.

„Naše jednotka představuje tzv. kombinovaný oddíl, který v roce 1945 přijel 1. května do Chebu. Byl vybavený vozidly - třemi kusy Bren Carrier, polopásový Half-truck americký, toto je jinak anglické vozidlo (ukazuje na Bren Carrier). A tito chlapci, bylo jich 140, přijeli až z Dunkirku. Trvalo jim to týden. Je to historie, která já málo známá. Snažíme se ji zde trochu oprášit,“ vysvětlil Radek Manda. 

K příjemné atmosféře na chebském náměstí, kde výstava vojenských vozidel a techniky za velkého zájmu obyvatel města probíhala, přispělo vystoupení karlovarské skupiny Blue Condition s jejich ryze americkou muzikou. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy