1999 – Cheb: Proběhlo jednání se zástupci vysídlených Němců (TV Západ)

Dne 6. září se na chebské radnici uskutečnilo setkání s představiteli města Cheb a zástupci vysídleneckých organizací sdružující bývalé občany regionu. Smyslem jednání, které se jednalo za velkého zájmu tisku, bylo navázání kontaktů mezi oběma stranami. Hovořilo se zde mimo jiné o možném prodeji chebských lesů ležících na území sousedního Bavorska tamní vládě. Vyústěním celodenního jednání bylo přijetí společného komuniké.

dezinfekce

„V Chebu se dnes poprvé setkali zástupci chebské městské Rady a osobnosti veřejného života tohoto města s bývalými obyvateli Chebu a historického Chebska, kteří žijí ve Spolkové republice Německo. Cílem setkání bylo diskutovat o budoucí spolupráci ve prospěch města Chebu ve všech oblastech společenského a kulturního života města,“ sdělil starosta Václav Jakl. 

Zástupci obou stran komuniké projevili vůli v rozhovorech i nadále pokračovat. Setkání se odehrávalo za zvýšených bezpečnostních opatření, protože souběžně s ním se měla uskutečnit demonstrace republikánů. Těm vadilo, že se zástupci německé delegace nehodlají ve společném prohlášení distancovat od některých extrémních názorů svých krajanů. Demonstrace byla ale nakonec odvolána. 

Na začátku jednání bylo německé straně vedené předsedou chebské zemské Rady prof. dr. Lorenzem Schreinerem předložen návrh komuniké vypracovaný zástupci města Cheb. V průběhu dne se jeho text podrobil několika úpravám. 

„Přijatý text komuniké je oproti původnímu návrhu lehce změněn. První varianta byla po obsahové stránce rovněž v pořádku, byla ale oproti zvyklostem příliš dlouhá. Proto došlo k jejímu zkrácení,“ vysvětlil člen německé delegace Carl Brisko.

V odpoledních hodinách se hovořilo především o lesích v Bavorsku, které podle rozhodnutí tamního soudu patří do vlastnictví města Cheb. Potom, co bavorská vláda projevila ochotu lesy koupit, vyvstala otázka, kde získané peníze uložit a jak je následně použít. Jak zaznělo na tiskové konferenci, je příliš brzy o konkrétním využití prostředků hovořit. Uvažuje se o založení Nadace, ze které by se financovala obnova historických památek v Chebu. Další jednání jsou naplánována na konec roku. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 07.09.2019 09:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy