Sokolov: Městská policie působí ve městě už dvacet let

0

městská policie, mp, sokolov, strážníci, kamerový systém, prevence, krimi, kriminalita, město sokolov


Městská policie Sokolov oslavila dvacáté výročí svého založení. Od počátků v roce 2003, kdy bylo při Městském úřadě zřízeno Oddělení prevence kriminality s dvěma zaměstnanci, se struktura a počet pracovníků výrazně rozrostly. Nyní zde pracuje 50 lidí, z toho 23 strážníků, dále například operátoři kamerového systému, asistenti prevence kriminality ale i další zaměstnanci.

V průběhu let se rozšířila i spolupráce Městské a státní policie. Obě složky organizují společné hlídky. Strážníci předávají svým kolegům informace z kamerového systému, které už v mnoha případech vedly k zadržení pachatelů. Před několika měsíci se díky nim například podařilo zadržet trojici mužů, která na sokolovském vlakovém nádraží prodávala pervitin.

Kromě svých běžných povinností, jako jsou dohled nad veřejným pořádkem, Městská policie spravuje Záchytné zařízení pro zvířata, pořádá preventivní přednášky a besedy nebo provozuje službu Senior expres. Občané se na strážníky mohou obrátit i v případě, kdy potřebují pomoci s nastartováním auta. „Za dobu své existence prokázali strážníci v bezpočtu případů svou nenahraditelnou úlohu a stali se důležitou složkou ve fungování našeho města,“ říká starosta Sokolova Petr Kubis.

Městská policie nepřestává rozšiřovat své služby a od Nového roku přivítá dalších 9 zaměstnanců – domovníků preventistů. Jejich činnost bude, stejně jako v případě asistentů prevence kriminality, z velké části hrazená ze státního grantu. Domovníci preventisté budou pracovat ve dvou městských objektech: ve věžovém domě v ulici Slavíčkova a v domě seniorů v ulici Jiřího z Poděbrad. V těchto budovách budou zřízeny recepce s domovníky, kteří budou zajišťovat pořádek a bezpečnost. V případě potřeby musí umět poskytnout první pomoc a zároveň vyřešit každodenní problémy bytového domu.

Vývoj, kterým za poslední dvě desetiletí Městská policie prošla, ocenil během slavnostního odpoledne i zástupce policejního ředitel Územního odboru Sokolov, plukovník Martin Götzl. Vyzdvihl především spolupráci strážníků při odhalování trestné činnosti: „Poznatky z kamerového systému jsou pro naši práci často velmi důležité. A mohou posloužit i jako důkazy pro soud. Naposledy si vzpomínám na případ krádeže, který se odehrál v noci. Chyběli svědci. Operátor kamer navedl naše policisty přímo na pachatele, kterého tak naše hlídka nedaleko místa činu.“

Během oslavy výročí, která se uskutečnila v zimní zahradě sokolovského zámku, byli oceněni také strážníci, kteří u  Městské policie slouží dvanáct a více let.

Zdroj: Město Sokolov



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář