Mariánské Lázně: Na festivalu se představil stoletý film (TV Západ)

Již podruhé se staly Mariánské Lázně zaslíbeným místem pro milovníky filmu. Od pondělí 28. srpna až do soboty 2. září proběhl Marienbad film festival. Desítky filmových projekcí, doplněných hudebními představeními a vernisážemi se odehrálo na pěti místech -

dezinfekce

Společenském domě Casino, Městském muzeu, v domě Chopin, Městském divadle a Kolonádě Ferdinandova pramene.

„Letos díky podpoře institucí, které u nás do filmu investují, jsme se rozhodli uvést celkem 65 filmů. Rozšířili jsme program o několik sekcí. Zmínila bych především zahraniční sekci. Letos jsme se zaměřili na rakouský experimentální film. Uvádíme 22 snímků rakouské produkce. Dále budeme nabízet divákům českou avantgardu. Chtěli bychom postupně mapovat vývoj českého experimentálního filmu,“ vysvětlila ředitelka festivalu Zuzana Stejskalová.

Slavnostnímu zahájení festivalu v úterý večer předcházelo několik akcí, například vernisáž výtvarníka Jana Steklíka s názvem Steklej humor. Výtvarník, Ředitel Křižovnické školy čistého humoru bez vtipu, který se ze zdravotních důvodů akce nezúčastnil, představil dvacítku svých děl. Ty uvedl slovem kurátor Adam Hnojil spolu s krátkým vystoupením legendárního saxofonisty undergroundových Plastiků Vratislava Brabence.

Moderování zahajovací projekce se ujala Ester Geislerová. Před uvedením jednoho z nejslavnějších klasických muzikálů Zpívání v dešti se diváci dočkali světové premiéry analogově restaurovaného snímku Obrázky z Mariánských Lázní z roku 1922 rakouské provenience. Devítiminutový snímek byl upraven za přispění Národního filmového archivu. Zachycuje řadu míst i letecký pohled tehdy vznikající letecké společnosti. Promítání proběhlo na klasických promítacích strojích. 

Mariánské Lázně se do dějin českých filmových festivalů zapsalo již v letech 1946-1949 čtyřmi úspěšnými ročníky přehlídky a později festivalu, který byl posléze přestěhován do Karlových Varů. Znovuobnovovanou tradici filmového setkání prezentují organizátoři jako poslední festival v roce.

„Festival financují především mecenáši, které jsme oslovili. Většinou jsou to původně místní občané, kteří podporují kulturu. Mezi nimi jsou manželé Haverlantovi. Dále bych zmínila fond kinematografie, který nás už po druhý ročník významně podpořil. Díky nim jsme skutečně mohli tu přehlídku takto rozšířit. Pak je to Karlovarský kraj, město Mariánské Lázně a spousta partnerů a místních hoteliérů, kteří nám poskytují formou daru ubytování, atd.,“ popsala Stejskalová.

Přehlídka s rozpočtem pouhý jeden milion korun stojí a padá s aktivitou řady dobrovolníků, kterým při zahájení nezapomněli organizátoři také poděkovat. Více o festivalu najdete na stránkách www.marienbadfilmfestival.com.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy