Aš: Naučná stezka v parku Historie mapuje minulost Ašska od roku 1281

Procházka parkem Historie nemusí být jen kvůli pobytu v přírodě, ale jak už sám název tohoto nedávno zrevitalizovaného parku napovídá, může být i příležitostí, jak se dozvědět něco o historii města. Napomůže tomu celkem 11 zastavení s 11 informačními tabulemi.

dezinfekce

Naučná stezka čtenáře poučí například o tom, jak vypadala Aš ve středověku, o náboženství na Ašsku a kostelních cestách, jak asi v Aši vznikl tragický požáru v roce 1814, který postihl podstatnou část městyse, včetně radnice a zámečku na Mikulášském vrchu. Píše se tu i o šlechtickém rodu Zedtwitzů, který zde žil a hospodařil několik století až do roku 1945.

Autoři projektu na informačních tabulích popíší také například historii Ašska v 19. a 20. století, včetně pádu Železné opony. Poslední zastavení pak nebude o minulosti, ale o budoucnosti měst Aš a Selb.

V současné době je zpracováno a instalováno dohromady šest informačních cedulí, další jsou v přípravě a budou na svém místě v příštím roce.

Instalace naučné stezky je součástí projektu nazvaného „KAPLAN/ka“ – Společná historie Aše a Selbu v časové ose, jehož součástí byla revitalizace a přeměna bývalého evangelického hřbitova a jeho okolí na vycházkový park.

Milan Vrbata, tiskový mluvčí Městského úřadu v Aši

Zdroj: Město Aš

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy