Aš: Slavnosti piva provázelo pěkné počasí (TV Západ)

Již po osmé se v areálu na Vrchu Háj u Aše konaly letní slavnosti města. Tentokrát jako Česko-bavorské slavnosti piva s celodenním kulturním programem a možností vyžití i pro děti. S počasím to letos vyšlo a všichni si mohli oddychnout. Vyhlídky totiž nebyly příznivé.

dezinfekce

„Toto místo je pro nás ideální v tom, že jsme jednak připraveni dlouhodobě dopředu, ať už se to týká sociálního zařízení, zázemí, elektřiny a v neposlední řadě např. i tím, že neděláme nepořádek přímo ve městě. Přípravy trvají celý rok - finišují měsíc před slavnostmi. Vždycky je to taková velká neznámá, protože obrovské množství práce může padnout vniveč jenom kvůli počasí. To dnešní je opravdu vymodlené, protože ještě včera předpovědi ukazovaly, že má pršet, takže jsme velice rádi a hrozně si toho vážíme. Umíme udělat slavnosti i v dešti, ale to má samozřejmě úplně jiný dopad, než když je takovéto krásné počasí,“ poděkoval s pohledem k nebi starosta Aše Dalibor Blažek.

Slavnosti pořádalo Kulturní centrum LaRitma ve spolupráci s městy Aš a Rehau. Akci podpořilo i Euregio Egrensis. Zdravici při zahájení přednesl i zástupce německé strany, který zavzpomínal i na doby minulé.

„Vždy, když jsem viděl pohraničníky a policii na hranicích a viděl jsem budovu bývalého gymnázia, dnešní základní školy, tak jsem si vždy říkal, tam bych jednou chtěl být, ale to se mi určitě nikdy nepovede. Když vlastně dnes vidím, jak přátelství mezi oběma městy kvete, kdy se vzájemně navštěvujeme, když jedu např. kolem  bazénu v Rehau a vidím, kolik tam parkuje aut s českými značkami, tak si říkám, ano povedlo se – už se to děje, už jsme kamarádi, už jsme naplnili to, co jsme si kdysi přáli,“ uvedl místostarosta Rehau Werner Bucher.

„Rehau je náš dlouhodobý partner. Udělali jsme spolu desítky společných projektů. Letošní slavnosti jsou zaměřeny na pivo. Některé minulé byly zaměřeny na buchty, jiné na brambory či na maso. Dneska jsme na pivu. V Rehau je pivovar, proto dáváme možnost ochutnat pivo jak německé, tak české. Hlavně jsme ale rádi, že si cestu do Aše - na Vrch Háj najdou nejenom Ašáci, ale i lidé z Bavorska, ať už z Rehau, Selbu nebo z dalších měst,“ pochvaloval si starosta Blažek.

V programu se představily kapely Buty nebo Slza. Svým vystoupením zaujala pamětníky i děti Petra Černocká. Mladistvý elán předvedli členové kapely Šroti.

Prodej regionálních piv a nejrůznějších pochutin, kolotoče a atrakce pro děti a informační stánky zaujaly tisíce lidí. Naražení sudu historickým způsobem nemohlo chybět.

Spolupráce se sousedy se na Ašsku počítá na desítky. Po nedávno dokončeném půlročním kulturním projektu se chystá několikaměsíční akce.

„S městem Selb, které je vlastně naším nejbližším partnerem a sousedem, připravujeme velkou společnou akci Česko-bavorské týdny přátelství 2023. To je projekt, který je vlastně na úrovni ne dvou měst, ale dvou států – České a Bavorské republiky. Ruku si na to dali premiéři obou států. My bychom teď do roku 2023 toto měli nějakým způsobem naplnit. V roce 2023 by to mělo vyvrcholit dvanáctitýdenním obdobím slavností, různých workshopů atd. Je to něco podobného, jako byly zahradní slavnosti Cheb – Marktredwitz. Ty ale byly zaměřeny hlavně na zahradní architekturu. Toto je zaměřeno nejenom na investiční akce venkovní, ale hlavně na setkávání lidí a navazování výborných vztahů mezi Čechy a Bavory,“ prozradil další plány starosta Blažek.

Poznámka redakce pro milovníky pěnivého moku: navštivte pivní lázně, kde každý hotelový pokoj má svou vlastní pípu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy