Sokolov: Zeptali jsme se na vývoj rozpočtu a investice (TV Západ)

Před posledním čtvrtletím roku 2017 je již čas se podívat na vývoj rozpočtu města Sokolova i vyhlídky do zbývající části a také nadcházející rok 2018. Ptali jsme se proto, jak se plní příjmové i výdajové části, a které nejvýznamnější investiční akce můžeme očekávat.

dezinfekce

„Rozpočet v letošním roce pro město Sokolov se vyvíjí velice dobře. My máme rozpočet města, co se týče příjmů a výdajů, kolem 600 milionů korun. Už nyní víme, že číslo pro rok 2018 bude ještě lepší. Udělali jsme opatření, resp. malinko změnu. Sedli jsme si s jednotlivými odbory, zejména s těmi odbory, které mají na svých účtech nejvíce prostředků, a opravdu jsme šli položku po položce, bylo to několikahodinové jednání, a chtěli jsme, aby odtajnily všechny své tzv. „polštáře“. Každý starosta - každé vedení města ví, že vždy ti vedoucí odborů si tam jakousi „vatu“ nechávají, protože vždy očekávají to horší. Samozřejmě jsou pak takové ty problémy na konci roku, kdy se peníze zase převádějí nebo narychlo vrací do nějaké rezervy. Tohoto jsme letos chtěli být ušetřeni. A to i v návaznosti na to, že chceme zodpovědně připravit rozpočet pro rok 2018. Zkrátka jsme chtěli mít naprostý přehled o tom, jaké výdaje si můžeme v příštím roce dovolit. Velice rád zde můžu říci, že pokud investiční výdaje v našem rozpočtu byly kolem 110 – 120 milionů za rok, tzn. byly napevno zapojeny do „běžného“ rozpočtu města, tak my už nyní víme, že rozpočet pro rok 2018 z několika příčin nás může opravňovat k tomu, že investice mohou být velkorysejší. Mluvíme tady o čísle 250 – 260 milionů korun. Což je pro město Sokolov samozřejmě dobrá zpráva,“ zhodnotil dosavadní průběh a finanční vyhlídky starosta Sokolova Jan Picka.

Daří se plnit hlavní ukazatele, ale i snižovat cenu při výběrových řízeních. Zvýšila se i částka z rozpočtového určení daní a překvapivě stále rostou příjmy z hazardu. A to přesto, že město nové herny nepovoluje. Další příčinou jsou některé nezrealizované projekty.

„My jsme, pro mě, v trošku zvláštní situaci. Město Sokolov má prostředky, které chce investovat, jsou uvolněny zastupitelstvem, ale některé projekty jsme nemohli realizovat třeba z důvodu, že je nedostatek projektantů nebo nedostatek stavebních firem, které se mnohdy do výběrového řízení nepřihlásily. Takže i to tvoří samozřejmě tu částku, kterou my vracíme zpět do té naší rezervy a převádíme jí na rok 2018,“ přiblížil potíže s investicemi Picka.

Největší položkou je plánovaná výstavba Domova pro seniory na místě bývalé 4. základní školy. Bohužel se na tuto akci nepodařilo získat dotaci a město bude zvažovat, zda půjde do obří investice za své, třeba na etapy. Zde se jedná až o 130 milionů a o situaci bude potřeba nadále jednat. Na Zastupitelstvu neprošla ani koupě bytů nad kinem Alfa v objemu zhruba 32 milionů. Zelenou naopak dostal projekt malometrážních bytů v areálu ZDRAPOSO.

„ Půjdeme do tohoto zařízení a do jeho rekonstrukce za své, čistě z rozpočtu města, aby nám nikdo nekladl nějaké  podmínky. Vytvoříme si je sami. Věřím, že tam najde pohodlné a příjemné bydlení v krásném prostředí opět mnoho našich seniorů. Teď ale spíše myslíme na seniorské dvojice, kdy ještě jsou v nějakém bytě 3+1, 2+1 a už je to pro ně neúnosné nebo z nějakých jiných důvodů chtějí třeba do klidnější lokality. Tak tento objekt a areál tomu bude naprosto vyhovovat. Bude zde parkování hned u domu, plno zeleně a moderní bytové jednotky 1+1,“ nastínil starosta plánované bydlení. 

Dalším velkým tématem je parkování ve městě. Pracovní skupina, která vznikla v roce 2014 postupně vytipovává lokality, kde je možné nějaká místa získat.

„V letošním roce se už pracuje na parkovišti v ulici jednoty. Chceme ještě udělat jedno menší parkoviště v ulici Slavíčkova na sídlišti Michal, které opravdu trpí tím nedostatkem parkovacích míst. Parkoviště chceme ještě udělat u Základní školy Křižíkova. Za prvé tam chceme umožnit parkování personálu, který do té školy mnohdy také dojíždí autem a pak zabírá místa v okolních ulicích. Hlavně tam chceme udělat takové parkoviště, kterému se říká „kiss and ride“. Umožnit tam bezpečný odvoz školáků. Rodiče tam budou moci zaparkovat na nezbytnou dobu, kdy ten školáček si vezme aktovku a bezpečně, protože tam už ho pak nedělí žádná vozovka od silnice, se dostane do školy. V příštím roce, nyní pracujeme na projektových dokumentacích – už jsou téměř hotovy, se už může začít pracovat na dalších deseti až dvanácti místech,“ popsal Picka.

Novinkou mají být parkovací domy, které by mohly pomoci řešit situaci na místech s největšími problémy.

„I přes značnou finanční náročnost není jiné cesty, jak navyšovat parkovací kapacity ve městech, než výstavbou parkovacích domů. Je pravda, že z kraje našeho volebního období jsem se byl osobně podívat na některých parkovacích domech v okolních městech, a i mě trošku zaskočila ta finanční náročnost. Protože v případě 50 – 60 aut mluvíte o nákladech 40 – 50 milionů korun. S kolegy ve vedení města a s Radními jsme se ale shodli na tom, že opravdu i město Sokolov by se touto cestou vydat mělo. O to více, jak už jsem avizoval, náš rozpočet pro rok 2018 a věřím i dál, nám přeci jen dovolí se do těchto projektů zapojit a výstavbu zahájit. Už jsme zadali odboru, aby v příštím roce vypracoval pět projektových dokumentací. Chtěli bychom v Sokolově postavit pět parkovacích domů. Dva parkovací domy menší kapacity pro 30, 40, 50 aut by měly vzniknout na sídlišti Michal. Jeden nebo dva velké parkovací domy by měly vzniknout opět na sídlišti. Jeden mezi ulicemi Kosmonautů a Jelínkova. Druhý parkovací dům by měl vzniknout na místě, které teď využíváme jako provizorní odstavnou plochu na Vítězné pod malým náměstím. Pátý parkovací dům, který jako jediný - bohužel, jako jediný, nám dává jakousi šanci žádat si o případné dotace, tak ten by měl vzniknout na místě teď chátrajících starých budov vedle vlakového nádraží. Město Sokolov je už ve finální fázi toho, aby celé území od Českých drah odkoupilo a začalo je využívat mnohem smysluplněji. Parkovací dům vedle dopravního terminálu má samozřejmě svoji logiku,“ vyjmenoval lokality starosta.

Rozšíření seznamu priorit se nakonec dotklo i některých starších nebo zcela nových projektů.

„Vrátili jsme opět do hry to naše odhodlání – vyčlenit městskou knihovnu na Staré náměstí. Nám tam teď patří dva objekty. Nyní půjdeme do dražby, kdy budeme bojovat o objekt třetí. V případě, že budeme úspěšní, samozřejmě musíme mít připraveny finanční prostředky na to, aby tam ta knihovna vzniknout mohla. Já si myslím, že to bude něco, co na to Staré náměstí patří. Další prioritou jsou kruhové objezdy. My jsme si do výpůjčky vzali kruhové objezdy, které jsou na příjezdových trasách do města. Chceme si nějakým způsobem zrekonstruovat i kruhové objezdy ve městě samotném a to tak, aby i ty objezdy - jejich tvar a estetická podoba – vypovídaly něco o našem městě. Co se týče dalších priorit, tak ty půjdou směrem sportovním. V havarijním stavu jsou šatny malých hokejistů v areálu TJ Baník Sokolov nebo-li na zimním stadionu. Takže tam jsme řekli, že určitě ty šatny opravíme. Momentálně děláme projekt. V roce 2018, hned po skončení sezóny, se na to vrhneme. Nechci říci, že novou záležitostí, ale jsme všichni rádi, že se to konečně povedlo, je také to, že my, když jsme nastoupili do funkce v roce 2014, tak jedno z prvních jednání bylo také s tenisovým oddílem, který už také má samozřejmě velkou členskou dětskou základnu, mimochodem i úspěšná tenistka, která teď reprezentuje Českou republiku, tak právě začínala tady v Sokolově, jsme jim slíbili, že uděláme všechno pro to, aby se to jejich zázemí zlepšilo. Jsem rád, že v současné době už je vybrána i vítězná studie na to zázemí pro tenisty. Momentálně se začíná dělat na projektové dokumentaci. Projekt bude rozdělený na dva celky. První celek obsahuje samotné zázemí pro tenisty – nové šatny, novou klubovnu či nový skladovací areál. Druhou etapou je nafukovací hala. My jsme teď jako město nebo spíše společnost SOTES koupili nafukovací halu, která je využívána v zimě. Ta je přes dva kurty. V tomto druhém projektu je nafukovací hala, která bude přes tři kurty,“ dodal Picka.

V dalším pokračování rozhovoru se dozvíte více o stavebních parcelách, pronájmech bytů a školských  zařízeních v Sokolově.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy