2001 – Františkovy Lázně: Parky oživí dřevěné sochy (TV Západ)

Poklidnou atmosféru Františkových Lázní oživila v minulých dnech práce pěti českých a stejného počtu německých sochařů, kteří se zde zúčastnili prvního ročníku mezinárodního tvůrčího sympózia zaměřeného na tvorbu soch.

dezinfekce

„Tématem prvního mezinárodního tvůrčího sympózia ve Františkových Lázních jsou prameny a materiálem je dřevo. Toto téma bylo vybráno záměrně, protože se nacházíme a vše se odehrává v lázních,“ řekla za galerii G4 Miroslava Pavlíková - Pavelcová. 

Toto mezinárodní setkání sochařů, které trvalo necelé tři týdny, společně uspořádaly chebská galerie G4 s františkolázeňskou společností Lázně. Účastníci sympózia sochy tvořili přímo v lázeňských parcích, kde také zůstanou po skončení akce, které bylo naplánováno na 27. srpna, natrvalo umístěny. Kolik soch z této tvůrčí dílny nakonec vzešlo nebylo v jejím průběhu úplně jasné, neboť někteří z účastníků pracovali na více dílech najednou. Dva z nich dokonce opracovávali mohutné kmeny, které v lázeňských parcích vyvrátila nedávná vichřice. 

„Na sympózium jsem měl připravený návrh, který se skládal ze dvou kmenů s takovým ovoidem, který bude stát nahoře na koruně. Shodou okolností ale den před začátkem sympózia se tady prohnala vichřice a srazila dva stromy – tento 200letý dub a lípu. Když jsem viděl ten nádherný, zdravý dub, tak jsem přizpůsobil původní návrh a upravil to do této pozice,“ sdělil chebský sochař Jiří Černý.

Účastníky i organizátory sympozia potěšilo také to, že se nenaplnily jejich obavy z možných nesouhlasných reakcí zdejších lázeňských hostů, kterým mohla vadit poněkud hlučnější práce sochařů narušující poklidný ráz lázeňského města. 

„Organizátoři se reakcí lidí z počátku obávali právě kvůli hluku z motorových pil, ale vesměs jsou reakce pozitivní. Jen velmi malé procento lidí protestuje proti hluku. Naopak, pacienti pomáhají s manipulací soch a zajímají se o nástroje, se kterými sochaři tvoří apod.,“ doplnila Pavelcová. 

Galerie G4 by ráda v tomto mezinárodním projektu ráda pokračovala i do budoucna. V příštích letech by chtěla ve Františkových Lázních zorganizovat další dvě tvůrčí sympózia, tentokrát zaměřená na monumentální malbu, keramiku a porcelán. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy