2003 – Chebsko: Návštěva Vávrových Šumných měst (TV Západ)

Další pokračování populárního televizního cyklu Šumná města točil David Vávra se svým štábem v polovině listopadu na Chebsku. Specifickou architekturu příhraničního regionu zde známý architekt, herec a moderátor mapoval po dobu čtyř dnů.

dezinfekce

„Specifická je tím, jako je vlastně docela typická architektura všude v Sudetech, že to prostředí je trošku smutné a vlastně stále jsou tady cítit otisky vlastně německých předků. Takže, ale který tedy pomalu ta doba tak jakoby smývá a zřejmě tahle ta doba už s nimi zachází líp než ta doba toho komunismu. A víc si vlastně ta současnost váží toho odkazu mimořádné kvality německých stavebníků,“ uvedl tvůrce David Vávra. 

Během natáčení štáb zavítal do Chebu, Františkových Lázní a přírodní rezervace Soos. Z konkrétních staveb by se ve dvaceti minutovém televizním pořadu měli objevit například bývalý bankovní dům na rohu ulic Májová a třída Svobody, objekt policejního ředitelství, hrázděný dům na Májové ulici, Bismarckova věž na Zelené hoře nebo jedno z františkolázeňských sanatorií.

„Zaujala nás řada staveb a samozřejmě my vždycky říkáme, že každý ten díl je určitým výběrem z výběrů, takže je tam třeba méně těch staveb, než bychom třeba měli, ale 23 minut je omezený čas, takže z těch staveb nebudu říkat ty, které tam jsou, protože to možná diváci uvidí, ale spíš ty, které tam nejsou. Co nás mrzí, tak třeba tam není chebské nádraží, protože podobné nádraží jsme měli už v Pardubicích a pak se tam nevešlo divadlo. Divadel jsme už měli nejméně 15, takže to nás trošku mrzí,“ zdůvodnil výběr architekt. 

Na Chebsku se přitom možná natáčelo úplně plně poslední pokračování populárního seriálu. Šumná města se totiž objevila na seznamu pořadů, jejichž výroba má být od příštího roku ukončena, i když tvůrcům to zatím nikdo oficiálně nesdělil.

„Ne, ne, ne. My jsme se to dočetli v novinách jako většina myslím ostatních tvůrců, kteří mají zrušené pořady. Ale třeba to bude jinak, že jo. Třeba je to jenom takový vír kvůli zvednutí poplatků,“ naznačil tvůrce.

Vedle civilní profese architekta je David Vávra také jedním ze zakládajících členů známého pražského divadla Sklep.

„Stejně jako ta Šumná města, tak i naše herectví v divadle Sklep je takový rozmar. Tohle je víkendový rozmar a divadlo Sklep je večerní rozmar. Takže my už asi třicet let hrajeme představení Besídka, které každé Vánoce odměníme. Takže teď nás čeká obměna besídky. Jinak vlastně toho v divadle moc neuděláme,“ poodhalil tvůrčí počiny Vávra. 

David Vávra se objeví i v dlouho připravovaném filmu režiséra Václava Marhoul Mazaný Filip. V této parodické komedii hrají spolu s dalším členem Divadla Sklep Janem Slovákem dvojici policistů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy