Zpomal, dokud není skutečně pozdě!

Společná osvětová kampaň České asociace pojišťoven a BESIPu ve spolupráci s Policií ČR „Zpomal, dokud není skutečně pozdě,“ upozorňuje na problém nepřiměřené rychlosti netradičním způsobem a hledá příčiny, které k těmto prohřeškům řidiče vedou. Poprvé spojuje fenomén času a nepřiměřené rychlosti do jednoho tématu s cílem vyvolat o něm celospolečenskou diskusi.

dezinfekce

Vyvrcholením celé kampaně je celovečerní dokument „13 minut,“ jehož název je odvozen od průměrného času, který řidič ušetří na cestě z Prahy do Brna, pokud překračuje povolenou rychlost o 20 km/h. 

Právě nepřizpůsobení rychlosti patří mezi nejtragičtější příčiny dopravních nehod. Dle policejních statistik nehodovosti z let 2011–2020 může za 40 procent nehod, které končí smrtí - přitom rychlost pravidelně překračuje 86 procent řidičů. Důvodem je spěch, a to, že řidiči chtějí dojet do cíle co nejrychleji, k čemuž se přiznává 43 procent z nich. 

V rámci této celorepublikové kampaně zvýšila dopravní policie dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Policejních akcí zaměřených na dodržování rychlosti si mohli řidiči všimnout během celých letních prázdnin, přičemž další akce budou nadále pokračovat. 

Krom dopravní policie ale mezi společnost vkročili i policejní preventisté.

Například policejní preventisté z Karlovarského kraje se zúčastnili hned několika preventivních akcí zaměřených právě na boj proti nepřiměřené rychlosti na silnicích. Náplní těchto akcí bylo především poskytnutí preventivních rad, ale také rozdávání preventivních letáků se statistikami. Ty se týkaly například počtu smrtelných nehod, počtu řidičů překračujících rychlost nebo rozdělením řidičů hned do několika skupin podle způsobu jízdy. Například 36 procent řidičů se dá považovat za ohleduplné, klidné, opatrné a zkušené. Naproti tomu spěchajících a netrpělivých řidičů je 25 procent. Data byla získána z policejních statistik nehodovosti z let 2011 - 2020 a z výzkumu realizovaného v březnu 2021 společností Behavio na reprezentativním vzorku obyvatelstva ČR. 

Za zmínku stojí určitě jedna z posledních preventivních akcí, kterou policejní preventisté v Karlovarském kraji zrealizovali. Navštívili několik čerpacích stanic, autoservisů a prodejen s autodíly, neboť se jedná o místa často navštěvovaná řidiči, kde také rozdávali zmíněné preventivní letáky. Tyto letáky policejní preventisté rozdávali i řidičům v rámci dopravně bezpečnostní akce realizované na konci prázdnin ve dnech 27.8. – 29.8. 

Další dopravně bezpečnostní i preventivní akce budou nadále pokračovat. 

"Řidičům přejeme mnoho šťastně najetých kilometrů bez nehod a apelujeme na ně s žádostí o dodržování dopravních předpisů a přizpůsobení jízdy povětrnostním podmínkám a stavu vozovky. Myslete nejen na ty, kteří na vás čekají doma, ale také na ty, kteří čekají doma na někoho jiného," uvedly prap. Mgr. Lucie Machalová a kpt. Bc. Zuzana Týřová.


Zdroj: Policie ČR


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy