Žlutice: Muzeum zahájilo první samostatnou sezónu (TV Západ)

Roky snah města Žlutice, aby převzalo do správy zdejší muzeum, se završily ve středu 1. května slavnostním zahájením nové sezóny. Město má již připravenu studii na celkovou rekonstrukci nové expozice a chce více přitáhnout pozornost veřejnosti i turistů.

dezinfekce

„Popravdě, současná expozice není příliš lákavá, protože už má leccos za sebou. Vznikala v 80. letech minulého století. My bychom rádi ale přesto do Žlutic turisty přitáhli, tak jsme pořídili novou listovací kopii Žlutického kancionálu,“ uvedl starosta Žlutic Václav Slavík.

„Tento listovací kancionál nechalo vyrobit město Žlutice loni, protože bylo významné výročí vzniku kancionálu. Kopii dělal pan Vogel, což je jeden z našich nejznámějších mistrů knihařů. Velice se mu povedla. Je dělaná na papíře, který je údajně nezničitelný,“ popsala žlutický kancionál průvodkyně muzea Kamila Neckářová.

Obrovská kniha je vlastně zpěvník z roku 1558 vážící 28 kilogramů. 

„Který si nechalo zhotovit literátské bratrstvo při kostele sv. Petra a Pavla. Bylo to v 16. století. Nyní se díváte na kopii – faksimili, protože originál je v Praze, v Památníku Národního písemnictví. Je to kniha velice krásná, byla zhotovena v dílně mistra Jana Táborského z Klokotské Hory v Praze. Trvalo skoro dva roky než byl hotový. Jsou to náboženské písně, které jsou proloženy krásnými obrázky, které namaloval malíř Fabián Puléř,“ přiblížila Neckářová.

Písařskou práci včetně notace odvedl Vavřinec Bílý. V muzeu se nachází i zajímavý obraz ze 17. století.

„A ukazuje rodinu pána z Kokořova, což byli poslední majitelé žlutického panství. Po nich poté přišlo nové zemské uspořádání. Takže vznikly okresy,“ doplnila průvodkyně.

V muzeu se také nachází přesný model nedaleké stolové hory Vladař, kde se rozkládalo keltské hradiště. V objektu bývalého soudu je původní šatlava s expozicí o hrdelním právu útrpném. Součástí okruhu je historické sklepení muzea a městské sklepení s lapidáriem.

Zahájení sezóny s hudebním programem bylo příležitostí k představení plánů na rekonstrukci muzea. 

„Na té nové expozici spolupracuje hned několik osob. Jednak je to muzejní spolek a potom manželé Kudláčkovi, což jsou výtvarníci a autoři expozice. Využíváme také ochoty a služeb pana Dalibora Nesnídala, výtvarníka, který bydlí nedaleko Žlutic. A samozřejmě, pokud pořádáme něco kolem Žlutického kancionálu, tak spolupracujeme s Památníkem Národního písemnictví, kde je tato národní kulturní památka uložena v originálu. Musím také samozřejmě poděkovat i Karlovarskému muzeu za to, že se s námi domluvilo a svolilo, že tady expozice tak, jak je v současné době, může zůstat. Předměty nám zapůjčili. Postupně budeme naši novou expozici chystat. Bez pomoci Karlovarského muzea bychom se teď ale neobešli,“ poděkoval starosta Slavík.

Ve Žluticích se kromě toho chystá i řada dalších akcí pro veřejnost.

„Už 18. května se zde, přímo na náměstí, odehraje hasičská soutěž - velmi oblíbená, atraktivní záležitost. Potom bychom určitě rádi pozvali návštěvníky na Žlutické divadelní léto, což je tradiční přehlídka venkovských ochotnických divadelních sborů. Poté samozřejmě dětský den a v červnu pak Žlutická pouť,“ vyjmenoval některé starosta Václav Slavík.

Všechny informace o akcích města a jeho okolí najdete na stránkách www.zlutice.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy