Žlutice: Dvoudenní slavnosti republiky přinesly řadu akcí (TV Západ)

Oslavy sto let výročí republiky se uskutečnily také ve Žluticích na Karlovarsku. V sobotu 27. října se na křižovatce před kostelem konalo vysazení Stromu svobody za účasti vedení města, delegace z partnerského slovenského města Hurbanovo v čele s primátorkou Ildikó Basternákovou a řady občanů.

dezinfekce

„Je to symbol svobody, která je křehká a je potřeba, aby se o ní pečovalo. Zároveň nám musí být stále na očích, takže doufám a mám naději, že když kolem lípy budeme chodit, tak si vždy vzpomeneme, že to není samozřejmost a že je potřeba být stále ostražití a pořád dávat pozor. Tato akce je součástí dvoudenního programu oslav stoletého výročí vzniku Československa, který zde slavíme u nás ve Žluticích. Dnešní den je spíše věnován dětem a zítřejší, nedělní sváteční den je spíše věnován vzpomínce opravdu na kořeny naší republiky,“ uvedl starosta Žlutic Václav Slavík.

Ve Žluticích zasadili méně obvyklou formu lípy velkolisté, a sice typ Turtuosa. Ta dorůstá výšky okolo 12 metrů. Lampionový průvod směrem k amfiteátru v Zámecké zahradě zahájily děti vypuštěním balónků v národních barvách. 

„Už je to třetí ročník lampionového průvodu. První ročník probíhal na našem koupališti žlutickém. Tam se hrála Princezna ze mlejna. Bylo to postavené všechno na vodě. Mělo to svoje kouzlo. Minulý rok jsme hráli Popelku. Letos jsme se rozhodli i něco zazpívat, protože máme sbor a spoustu šikovných účinkujících, tak jsme se rozhodli, že budeme hrát i zpívanou pohádku,“ řekla Veronika Bachmannová, která ztvárnila roli princezny Lenky v pohádce Princové jsou na draka.

„Ale výběr pohádky si myslím, že byla pouhá náhoda,“ dodala k tomu Jitka Schöppová neboli dr. Martin.

Náhoda ale nebyla obsazení role krále, které se ujal starosta města.

„Já mám k divadlu kladný vztah. Já jsem i ochotničil. Jsem velice rád, že jsem si dnes mohl zahrát s Jiřinou Koplerovou, která představovala vdovu Kubíčkovou, protože jsme se vždy tak nějak míjeli a dnes jsme se potkali po strašně dlouhých letech na pódiu. Tak je to pro mě takový výjimečný okamžik. Díky tomu, že dnešní akci pořádaly Žlutické maminky, to je spolek nadšených maminek, které jsou schopny zmobilizovat veškeré síly a veškeré lidi, čili oni na sebe vlastně „nabalí“ tu dobrou atmosféru, komunitu a já jsem rád, že s nimi můžeme spolupracovat a že je můžeme podporovat,“ poděkoval Slavík.

Klasická pohádka se spoustou známých melodií bavila děti i dospělé. Přípravy probíhaly necelé dva měsíce.

„My doufáme, že všichni byli spokojeni. My jsme si to tedy strašně užili. Jsme rádi, že přišlo spoustu lidí a ten feedback od nich byl naprosto úžasný. Já jsem se tam cítila strašně skvěle,“ popsala Bachmannová.

„Já osobně jsem se moc skvěle necítila, byla mi strašná zima a byla jsem nervózní, ale myslím si, že se to nakonec všechno povedlo a bylo to ve finále úplně super,“ doplnila jí Schöppová.

Po představení, které bylo velmi slušně navštívené, byl čas na zapálení slavnostní velké vatry a občerstvení horkými nápoji. A co by si mohli žlutičtí přát v další stovce?

„Já bych Žluticím popřála, aby dál pokračovaly tak, jako pokračují v rozkvětu,“ načala myšlenku princezna Lenka.

„A já bych jim popřála, aby měli plno takových aktivních maminek a dál pokračovali v tradici tvoření akcí pro děti,“ dokončila dr. Martin.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy