Záchranář se chtěl stát gynekologem. Policie hledá svědky a poškozené

Zdravotnický záchranář se chtěl stát doktorem v oboru gynekologie a porodnictví bez potřebného vzdělání, a tak si jej opatřil. Od konce října se pražští kriminalisté z odboru obecné kriminality zabývají případem falsifikátu lékařského diplomu a ostatních úředních dokumentů.

dezinfekce

V polovině října se třiačtyřicetiletý muž snažil opatřit několik kusů originálů lékařského diplomu s ražbou na pergamenu. Nezdráhal se při tomto činu oslovit státní tiskárnu cenin. K objednávce diplomu doložil zfalšované úřední dokumenty jako například novinářský průkaz nebo potvrzení opravňující výrobu filmových dokumentů stvrzené padělaným razítkem se státním znakem. Diplom a ostatní osvědčení si vypůjčil bez vědomí jeho přítelkyně, která je lékařka.

Během jednání o výrobě rekvizit diplomů ve státní tiskárně cenin ho kriminalisté zadrželi a falsifikáty mu zabavili. Za výše uvedené jednání mu bylo sděleno podezření ze spáchání trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny.

To však muže nepřesvědčilo, aby ve svém protiprávním jednání přestal. Když to nevyšlo ve státní tiskárně cenin, poradil si sám. Diplom a potřebné dokumenty padělal v grafickém programu a prezentoval se jako lékař. Chtěl se tak stát gynekologem bez potřebné erudice. Muž odpověděl na nabídku práce lékaře u nejmenované zdravotní instituce a elektronicky zaslal diplom a ostatní osvědčení. Tyto úřední dokumenty tak užil jako pravé v úmyslu vykonávat činnost lékaře gynekologa na pracovišti asistované reprodukce. Při osobním pohovoru byl ve zdravotním institutu kriminalisty zadržen.

Nebýt včasného odhalení činu, mohl vykonávat tak zásadní a odbornou činnost bez potřebného vzdělání, při které by hrozily fatální důsledky v oblasti lidského zdraví a života. 

Policie žádá další svědky či poškozené tohoto případu, aby kontaktovali linku 158. Je totiž pravděpodobné, že  obviněný muž kontaktoval více zdravotních institucí, kde mohl předkládat falsifikáty dokumentů.

Kriminalisté ve věci zahájili trestní stíhání muže, který je obviněn ze spáchání trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny, za což mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na tři léta.

pprap. Lucie Drábková 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy