Vernéřov: Oprava hráze rybníku je u konce

Úpravy hráze, výstavba nového bezpečnostního přelivu, stavba nového propustku pod komunikací, dimenzovaného na stoletou vodu, a odbahnění dna. To byly základní cíle rekonstrukčních prací na rybníku ve Vernéřově.

dezinfekce

Stavba byla provedena firmou STREETLINE z Karlových Varů, která uspěla ve výběrovém řízení s nabídkovou cenou 3,6 miliónu korun. Práce byly zahájeny v polovině září loňského roku, přičemž původním termínem dokončení byl konec ledna roku letošního. Vzhledem ke klimatickým podmínkám, které neumožňovaly dodržet technologické požadavky na provádění některých prací (např. betonáže), se realizace zdržela natolik, že bylo nutné prodloužit termín do konce dubna 2023.

Oprava hráze spočívala v úpravě jejího tělesa pro zásobní kapacitu při povodňových stavech, výstavbě nového bezpečnostního přelivu, výměně požeráku a stavbě nového propustku pod komunikací, dimenzovaného na stoletou vodu. Kromě úprav hráze došlo také na odbahnění dna rybníku. 

Město na rekonstrukci rybníku získalo dotaci od státu, a to na opravu hráze. Dotace činí až 70 % uznatelných nákladů. Žádali jsme ještě o dotaci na odbahnění, ale zde město neuspělo kvůli nesplnění limitu výšky bahna. 

Plocha rybníku ve Vernéřově je cca 4 000 m2, nachází se uvnitř obce, v blízkosti zástavby rodinných domů a rekreačních objektů.

Jedná se o opravu druhého rybníku v této obci v posledních několika letech. V roce 2017 prošla opravou přelivná hrana nádrže u silnice vedoucí z Vernéřova do Horních Pasek.

Zdroj: město Aš

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 15.05.2023 10:30




0 +
 

Hlavní zprávy