Vepřové párky obsahovaly převážně sóju

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v tržní síti nevyhovující potravinu Morliny VEPŘOVÉ PÁRKY v balení 200g, s označením data použitelnosti do 22. 10. 2020, výrobce: Animex Foods sp. z o.o., ul. T. Chałubińskiego 8, 00-613 Warszawa, Oddział w Morlinach, Morliny 15, 14-100 Ostróda, Polsko.

dezinfekce

Výrobce na obalu potraviny ve složení mj. uvedl: „může obsahovat sóju.“ Maximální uznatelná hodnota pro označení „může obsahovat sóju“ - tedy stopové množství sóji - je 25 miligramů na kilogram (mg/kg). Laboratorní rozbor v akreditované laboratoři SZPI ale ve výrobku prokázal přítomnost sójové bílkoviny v množství 939 mg/kg. Zjištěné množství sóji v potravině nelze považovat za nezáměrnou křížovou kontaminaci.

Spotřebiteli tak byly poskytnuty zavádějící údaje ohledně složení potraviny a její nabídkou prodejce porušil Evropské Nařízení (ES) 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.

SZPI doporučuje všem spotřebitelům, kteří mohou mít předmětnou šarži potraviny doma ve zmrazeném stavu, aby ji nekonzumovali, pokud trpí alergií nebo intolerancí na sóju.

S kontrolovanou osobou zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty.

Potravinářská inspekce informaci předá do evropského systému pro boj s falšovanými potravinami AACS, což umožní došetření případu v zemi původu potraviny.


Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy