V Muzeu Karlovy Vary je k vidění nádobí, jež bylo součástí výbavy Titanicu

Před 110 lety se potopila slavná loď RMS Titanic, která fascinuje lidi dodnes. Stavba tohoto plavidla započala v březnu 1909, v roce 1911 byla spuštěna na vodu a na jaře následujícího roku bylo zahájeno její pravidelné užívání. Tedy alespoň tak to bylo naplánováno. My dnes víme, že Titanic vyplul pouze na jednu cestu – první a zároveň i svoji poslední.

dezinfekce

Cestu z anglického Southamptonu do Ameriky si nemohl dovolit každý a na těchto lodích se plavila náročná a zámožná klientela. Tomu odpovídalo nejen zařízení lodi, ale i její vybavení. Své porcelánové nádobí dodala i továrna v nedaleké Březové – Pirkenhammer. Výrobky této firmy byly ve druhé polovině 19. a prvních desetiletích 20. století synonymem luxusu a kvality. Právě proto Pirkenhammer vybavil restaurace a kavárny na Titanicu nádobím s typickou korunkou a zkříženými kladívky. Nicméně téměř jistě nebyl jediný a zajisté své výrobky dodaly i porcelánky britské.       

Pirkenhammer vyrobil pravděpodobně více kusů, než bylo na lodi. Díky tomu se dostalo v 90. letech 20. století do sbírek Muzea Karlovy Vary. Tvar Titanic byl zaregistrován v únoru 1912, ale vyráběl se i po námořním neštěstí a některé kusy byly vyrobeny i po roce 1918,  již ale nenesou název tvaru „Titanic“.

Na lodi byl téměř jistě servis zdobený zlacením a zelenými girlandami. Stejný, ale pocházející ze současnosti, vyrábí porcelánka v anglickém Derby. Chcete-li si toto nádobí prohlédnout, vyrazte do Muzea Karlovy Vary a vraťte se zpět do historie. Výstavu je možné zhlédnout do 30. dubna 2022.

Zdroj: Krajskjé listy


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy