V kterých případech vás povinné ručení nezachrání?

Povinné ručení, neboli pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, musí být uzavřené na všechna vozidla. Slouží ke krytí škod, které vzniknou z dopravních nehod druhé straně. Pokud tedy způsobíte nehodu, zaplatí za vás pojišťovna. Rozhodně ale nejde o všechny případy. Kdy vás ani povinné ručení nezachrání?

dezinfekce

Povinné ručení musí platit každý

Nehod se stává každý den na našich silnicích mnoho, vysoké jsou škody, které z nich vznikají. Pokud dojde k nehodě, není třeba škodu vymáhat například soudně, ale pokud má nehoda nesporného viníka, stačí sepsat záznam o nehodě a obrátit se na viníkovu pojišťovnu, která škodu proplatí. Díky tomu se škoda vymáhá rychle a snadno a soudy se nezahlcují tisícem žalob. Povinné ručení musí tedy hradit i ten, kdo nebourá. Odměněn je tím, že jeho povinné ručení mnohem nižší. Na rozdíl od havarijního pojištění stojí povinné ručení mnohem méně. V určitých případech ale pojišťovna škodu sice proplatí, ale následně ji, nebo její část vymáhá po majiteli vozidla. Připomeňme, že je to vždy majitel vozidla, či jeho provozovatel, který má za vozidlo odpovědnost a sám má rozhodnout, komu vozidlo zapůjčí. Regres se tedy nevymáhá po tom, kdo fakticky nehodu způsobil, ale po tom, kdo je za vozidlo odpovědný. Pokud neřídil, pak má možnost chtít škodu po skutečném viníkovi. To bývá často někdo z rodiny, nebo z nejužších přátel, což činí takové vymáhání dost těžké.

Nehody pod vlivem alkoholu

Typickým příkladem je nehoda, kterou někdo zavinil pod vlivem alkoholu, či jiné omamné látky. Pokud má někdo z účastníků podezření, že někdo spáchal nehodu pod vlivem alkoholu, pak je třeba přivolat vždy policii, která zajistí důkazy. Tehdy obdrží toto hlášení také pojišťovna a ta po proplacení škody bude peníze vymáhat po majiteli vozidla. Pokud dojde ještě ke škodě na zdraví, může jít o obrovské částky, ze kterých se majitel vozidla už nikdy nemusí finančně vzpamatovat. Stejná situace nastává, pokud vozidlo řídil někdo, kdo měl vysloven zákaz řízení, nebo byl bez řidičského průkazu. Škodu musí majitel vozu uhradit také tehdy, pokud ji viník nehody způsobil úmyslně.

Vozidlo nezpůsobilé k jízdě

Pojišťovna může požadovat uhrazení škody také v případě, že vozidlo nebylo technicky způsobilé k provozu po pozemních komunikacích. Pokud tedy bouráte s vozidlem bez technické prohlídky vozidla, opět nemůžete čekat, že pojišťovna proplatí škodu bez připomínek. Pokud byste si byli vědomi, že je vaše vozidlo jízdy neschopné, například pokud by vám praskla pneumatika, a vy jste přesto vyjeli a způsobili nehodu, i tehdy vám hrozí, že pojišťovna škodu bude vymáhat po vás.

Jak na výhodné povinné ručení

Pokud vám skočí před auto srna, nebo jakákoliv jiná zvěř a ta vám způsobila škody na vozidle, pak opět nemůžete čekat, že pojišťovna bude škodu platit. Pro tyto případy je třeba se připojistit. Na Kalkulátor.cz najdete nabídky výhodného pojištění, které zahrnuje právě střet se zvěří. Využít lze jednoduchou kalkulačku povinného ručení, do které stačí zadat registrační značku vašeho vozu, aby se načetly všechny důležité údaje o autě. Dále SPZ místa, kde bydlíte a rodné číslo pro zjištění bonusů. Pojištění si můžete uzavřít zcela sami a online a okamžitě tak začít šetřit.

Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy