Karlovy Vary: Opilá cyklistka srazila starší ženu

KARLOVARSKO – Policisté s cyklistkou provedli orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu, která vyšla pozitivně s výsledkem 1,77 promile alkoholu.

dezinfekce

Karlovarští kriminalisté zahájili trestní stíhání 27letou ženu z Karlových Varů, kterou obvinili ze spáchání přečinu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti.

Takového jednání se měla dopustit na konci dubna v podvečerních hodinách v Karlových Varech. Žena jela na jízdním kole po vyznačené cyklostezce po ulici Dolní Kamenná a při prudkém klesání zřejmě nepřizpůsobila rychlost, vyjela z cyklostezky na chodník, kde srazila právě procházející 74letou chodkyni. Sražená žena byla s lehkým zraněním převezena k lékařskému ošetření do nemocnice. Policisté s cyklistkou provedli orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu, která vyšla pozitivně s výsledkem 1,77 promile alkoholu. Za uvedený přečin jí tak v případě prokázání viny může hrozit trest odnětí svobody až na jeden rok.

Prevence:
Cyklisté, kteří usedají na jízdní kolo, si neuvědomují, že nesmí pít před jízdou, nebo během jízdy jakýkoli alkohol, byť by potom jeli „jen kousek cesty“ či krátkou vzdálenost trasy. Kromě řidičů vozidel a chodců jsou cyklisté také účastníky silničního provozu a platí pro ně stejná pravidla a zákony, kterými se musí řídit. Platí tedy i pro ně zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu). V tomto zákoně jsou cyklistům speciálně věnována dvě ustanovení : § 57 a § 58. Mezi povinnosti účastníka silničního provozu patří kromě jiného zákaz požití alkoholických nápojů nebo užití návykových látek během jízdy. 

nprap. Zuzana Týřová



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy