SZPI stále odhaluje v potravinách vyšší obsah alergenů než je uvedeno na obalu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila neprodlené stažení z tržní sítě níže uvedených nevyhovujících potravin pro překročení obsahu alergenních látek oproti informaci na obalu o několik řádů.

zprávy uniweb weby

PRESTIGE HYPER CLASSIC - Oplatka máčená "HYPER" Classic, datum minimální trvanlivosti: 21/12/2020, označení šarže: L069525, výrobce: Prestige 96, a.s., ul. Dalga Laka 6, Veliko Tarnovo, 5000 Bulharsko, země původu: Bulharsko. Výrobce na obal mj. uvedl: „Může obsahovat stopy burských oříšků.“ Vzhledem k tomu, že laboratorní rozbor potvrdil v potravině přítomnost alergenu arašídy (burské oříšky) v množství 5843 miligramů na kilogram (mg/kg) a maximální uznatelné množství pro stopový výskyt je stanoven na 25 mg/kg, jedná se o potravinu rizikovou pro osoby s alergií nebo intolerancí na uvedený alergen.

Inspektoři SZPI vzorek odebrali v provozovně společnosti NORMA, k.s. a nařídili provozovateli stažení uvedené šarže potraviny ze všech poboček. Dle předložených dokladů nevyhovující šarže představovala 9750 ks. balení.

CHOCOLATE IRISH CREAM LIQUEUR alk.15% vol., označení šarže: L19 004 306, výrobce: Terra Limited, Institute Road, Bailieboro, Co. Cavan, Irsko. Výrobce na obalu mj. uvedl: „Obsahuje stopy mléka.“ Vzhledem k tomu, že laboratorní rozbor potvrdil v potravině přítomnost alergenu mléčná bílkovina v množství 21699 mg/kg a maximální uznatelné množství pro stopový výskyt je stanoven na 25 mg/kg, jedná se o potravinu rizikovou pro osoby s alergií nebo intolerancí na uvedený alergen.

Inspektoři SZPI vzorek odebrali v provozovně společnosti Lidl Česká republika v.o.s. a nařídili provozovateli stažení uvedené šarže potraviny ze všech poboček. Dle předložených dokladů nevyhovující šarže představovala 29376 ks lahví.

Potravinářská inspekce zahájí s kontrolovanými osobami správní řízení o uložení pokuty.

SZPI doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají předmětné šarže potravin doma a zároveň trpí alergií nebo intolerancí na uvedené složky, aby potraviny nekonzumovali.


Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy

 

seo uniweb