Státní zámek Kynžvart byl oceněn značkou Evropské dědictví

Označení Evropské dědictví (European Heritage Label) funguje od roku 2013. Jeho záměrem je ocenit památky, které sehrály určující úlohu v dějinách Evropy či při evropské integraci. Při rozhodování o udělení značky je symbolická hodnota daného místa významnějším kritériem než jeho estetická či architektonická kvalita.

dezinfekce

Na seznamu je nyní 48 míst včetně nových přírůstků. Mezi deseti novými držiteli značky Evropské dědictví je kromě jiných Zámek Kynžvart, který se na seznam dostal jako místo diplomatických setkání z dob, kdy byl jeho vlastníkem rakouský kancléř Klemens Metternich.

Kancléř Metternich upřednostňoval před válečnými útrapami diplomatické řešení sporu. Je považován za muže, jež porazil Napoleona na diplomatickém poli. Po napoleonských válkách vedl Vídeňských kongres, který se zabýval následným uspořádáním Evropy po porážce Napoleona. Kancléř stál u zrodu moderní diplomacie a prosadil princip prvotního řešení konfliktu diplomatickou cestou. Organizoval pravidelné setkávání mocností formou mírových kongresů. Každé léto trávil v nově vybudované luxusní rezidenci ze starého zámku Kynžvart obklopen diplomaty významných evropských panovnických dvorů a diskutoval s nimi o možných scénářích vývoje. V roce 1840 zde byl vytvořen návrh vzniku mezinárodní organizace evropských států, který nápadně připomíná o 100 let mladší zakladatelský dokument Severoatlantické aliance.


Zdroj: Živý kraj

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy