Sokolská lípa v parku bude připomínat Libuši Noskovou

Památku Libuše Noskové, sokolovské patriotky, učitelky a také nadšené cvičitelky a funkcionářky Sokola připomíná od 28. října národní strom lípa velkolistá. Vysazena byla v Zámeckém parku Sokolskou župou Karlovarskou ve spolupráci s městem Sokolov. Kromě zástupců Sokolů a rodiny paní Noskové se slavnostního aktu zúčastnili rovněž sokolovští místostarostové Ladislav Sedláček a Jan Picka.

dezinfekce

Sokolové u příležitostí státního svátku 28. října už tradičně lípy vysazují. Tady tento pietní akt spojili s uctěním památky dlouholeté náčelnice a činovnice Sokolské župy Karlovarské, sestry Libuše Noskové. A také se Sokolským během republiky, jenž se ve stejný den konal v okolí koupaliště Michal. Památku Libuše Noskové připomenuli ještě před symbolickým vysazením lípy zástupci Sokolů, její dcera a místostarosta Jan Picka. Vzpomínali především na její aktivitu a činorodost, vlastnosti, jimiž dokázala působit na své okolí. A právě lípa byla jejím milovaným stromem.

"Libuše Nosková nás navždy opustila letos v březnu ve věku nedožitých osmaosmdesáti let. Mnozí si ji ještě pamatují aktivní a plnou života, když si vloni na podzim přebírala městskou plaketu J. A. Komenského. Byla jí udělena za záslužnou práci, jíž ve školství odvedla, a za péči věnovanou dětem v rámci vzdělávacího procesu. Nominovaná byla také na ocenění Osobnost města za rok 2019 a letos na podzim jí byla tato cena udělena in memoriam. Kromě toho, že Libuše Nosková dlouhé roky působila v Sokolské župě Karlovarské, znali ji mnozí i jako výbornou vypravěčku svých zážitků ze života. Na některé z nich zavzpomínala například v knize Temný Sokolov. Zasedala i v sokolovské radě starších," uvádí na svých stránkách město Sokolov. 


Zdroj: město Sokolov

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy