Sokolovsko: Další cesta hejtmana vedla do obcí Černava, Vřesová a do města Přebuz

Na území Karlovarského se nachází již jen několik málo obcí a měst, které ještě nenavštívil hejtman Petr Kulhánek a radní Vít Hromádko v rámci pravidelných cest po kraji. Ze seznamu těchto míst ubyly také obce Černava, Vřesová a horské město Přebuz.

dezinfekce

„Od počátku, kdy jsme se začali vydávat za starosty do obcí v regionu, jsme řešili už mnoho problémů, které se vždy snažíme projednat s patřičnými odbory či orgány. Jsou to jednak témata, která rezonují napříč krajem, pak jsou to ta velmi specifická, která vychází z polohy, struktury obyvatel či jedinečnosti měst a obcí. Tentokrát jsme ve všech případech řešili možnosti využití dotačních programů a zhoršenou dostupnost lékařské péče,“ shrnul jednání hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

V Černavě se setkání zúčastnili kromě starostky Zuzany Šťastné také místní zastupitelé. Společně popsali potíž s nadměrným výskytem černé zvěře, která působí velké škody nejen na majetku, ale zároveň ohrožuje i zdraví obyvatel. Hejtman připomněl existenci finanční odměny ze strany ministerstva zemědělství a informoval vedení obce, že se aktuálně vytváří krajský dotační program na podporu odstřelu, jehož součástí bude aplikace pro identifikaci odstřelené zvěře. Zároveň také přislíbil lepší komunikační propojení obce s vedením Loketských městských lesů. Cílem je, aby loketské lesy zaměřily svou pozornost na rozsáhlý katastr obce Černava a pomohly s redukcí černé zvěře. Starostka se dále zajímala o možnosti dotací na pořízení elektronické desky. Vít Hromádko doporučil členství v příslušné místní akční skupině, protože obce v těchto svazcích pak mívají širší paletu možností, jak získávat a využívat dotace. Černavě bude hejtman nápomocen i ve věci urychlení komunikace s úřadem územního plánování, a to kvůli nutnosti zapracování změn do schváleného územního plánu obce.

Vřesová je obec, kterou trápí zejména tzv. izofonní zóna, v níž se nachází. Jedná se o vymezenou zónu s nadměrnou hladinou hluku, která neumožňuje jakékoliv rozvojové projekty v podobě nového bydlení či stavby pro další veřejné využití. Hejtman tuto problematiku projedná se zástupci Sokolovské uhelné. Ve Vřesové se potýkají také s vysokou mírou nezaměstnanosti, kterou zapříčinilo utlumení provozu palivového kombinátu a propuštění částí zaměstnanců. Místostarosta František Gašpar představil zástupcům kraje nově zrekonstruované prostory místní hospody a obchodu. Vít Hromádko upozornil na možnost čerpání financí z krajského dotačního programu Obchůdek na rok 2024. V obci zaznamenali také zvýšenou kriminalitu, a to v souvislosti s energetickou krizí. O prevenci a možné eliminaci tohoto jevu bude jednat hejtman s Policií ČR. V prostorech před panelovými domy si pak zástupci obce a kraje společně prohlédli multifunkční prostor, kde mohou zejména děti využívat například hřiště na fotbal a basketbal, workoutové hřiště, prolézačky a dráhu pro jízdu na kole, bruslích či koloběžkách.

Přebuz je nejmenším městem v rámci České republiky, v němž trvale žije jen 83 obyvatel. Přesto je to město, které přitahuje pozornost veřejnosti, a to zejména v zimním období, kdy do okolí vyráží lidé do bílé stopy. V souvislosti s tímto faktem a možným vznikem nové chráněné krajinné oblasti vytipoval starosta Martin Bruoth prostor, kde by mohlo vzniknout záchytné parkoviště pro zhruba 200 aut a návštěvníci by tak neblokovali svými automobily místní komunikace. Návrh bude předán k posouzení oboru regionálního rozvoje, který dále stanoví procesní postup. Starosta také upozornil na problematiku bezpečnosti v nedalekém bývalém cínovém dolu. Ten se stal velmi populárním, a ačkoliv se nachází v národní přírodní rezervaci, kde je zakázaný pohyb mimo vyznačené turistické trasy, lidé nařízení nerespektují. Problematiku bezpečnosti a dodržování stanovených pravidel předá hejtman k řešení Agentuře ochrany přírody a krajiny, jež území spravuje a bude o tomto informovat také ředitele Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje. Do budoucna bude muset obec řešit také kanalizaci a čističku odpadních vod. Radní Vít Hromádko apeloval na starostu, aby zvážil vstup do vodohospodářského sdružení, které by mu mohlo případnou realizaci velmi usnadnit.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy