Sokolov: Závěrečný účet města obavy nepotvrdil (TV Západ)

Obavy vedení Sokolova kvůli naplnění rozpočtu loňského roku se nepotvrdily a město skončilo v přebytku. Vyplývá to ze závěrečného účtu města, což je základní účetní dokument hodnotící komplexní finanční výsledky uplynulého roku.

dezinfekce

"Tak ten závěrečný účet města dopadl výborně. Nakonec výběr daní byl vyšší, než jsme i očekávali. Takže celkové příjmy byly ve výši 723 milionů, celkové výdaje cca 673 milionů, takže ten loňský rok skončil s přebytkem padesáti milionů. Objem investic byl opravdu vysoký. Proinvestovali jsme 170 milionů, dalších padesát milionů šlo do oprav, takže třeba na silnice šlo 30 milionů, opravy chodníků 7 milionů, celkem asi 12 milionů do škol a školek. Naše největší investice, za kterou jsme velice rádi, a která je od roku 1989 první tohoto druhu ve městě, a to je to, že se nám podařilo postavit nový dům, postavit novostavbu, a to je pobytové zařízení pro seniory," vypočítala hlavní parametry závěrečného účtu města jeho starostka Renata Oulehlová. 

Výstavbu zařízení Čtyřka by v současných cenách město stěží mohlo ufinancovat. 

"Ten dům vyšel na 166 milionů, 65 milionů město dostalo od státu, z rozpočtu Ministerstva práce a sociálních věcí, takže město investovalo do toho domu 101 milionů a při dnešních cenách, kdy už jedno lůžko vyjde na 6 milionů, tak by tento dům vyšel město téměř na 400 milionů korun," přiblížila starostka.

Čtyřleté funkční období se chýlí ke konci a vedení města hodnotí hospodaření, které ovlivnily téměř dva roky pandemie covidu a nyní i růst inflace a cen za energie. 

"Když bych zhodnotila celé čtyři roky a investice ve městě, financování, tak si myslím, že jsme si stáli opravdu velice dobře, mnoho věci se nám podařilo opravit, postavit a přesto jsme ještě v plusu 190 milionů," spočítala Oulehlová. 

Závěrečný účet města je zhodnocení celého finančního hospodaření obce, včetně jejích příspěvkových organizací a také hospodaření s jejím majetkem. Obsahem závěrečného účtu je rovněž vyúčtování finančních vztahů ke státnímu rozpočtu, ke státním fondům, k jiným rozpočtům a k hospodaření dalších osob.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy