Sokolov: Zámeckým sklepům nyní vládne Dracula a ti druzí

Pro všechny, kteří se nedostali do rekonstruovaného sklepení sokolovského zámku při Dnech evropského kulturního dědictví, má Muzeum Sokolov dobrou zprávu.

dezinfekce

Až do 27. října mohou v zámeckém sklepení navštívit výstavu Dracula a ti druzí, následně pak budou přístupná během několika mimořádných prohlídek, které bude muzeum dopředu avizovat. Během zimy bude v podzemí instalována stálé expozice archeologie a geologie, která bude otevřena od jara roku 2020.

Otevírací doba výstavy Dracula a ti druzí je od středy do neděle vždy od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin. Vstup vždy v celou hodinu - v 9, 10, 11, 13, 14, 15 a 16 hodin. Vstupenky k zakoupení v pokladně muzea v 1. patře zámku nebo ve výstavní síni v přízemí. Výstava je připravena ve spolupráci s Letohrádkem Mitrovských Brno.

Od jarního období příštího roku je v plánu opět zpřístupnit expozici sokolovského pokladu, která musí být v současnosti z bezpečnostních důvodů dočasně uzavřena.

„Vzhledem k hodnotě pokladu musí v prostorách proběhnout několikaměsíční zkušební režim, po skončení tohoto režimu bude poklad trvale přístupný po celý rok v předem stanovené návštěvní hodiny,“ uvedl ředitel sokolovského muzea Michael Rund.

Slavnostní otevření rekonstruovaného zámeckého sklepení pro veřejnost se konalo 7. září. Návštěvníci zde mohli spatřit jak sokolovský zlatý poklad, tak i řadu architektonických a archeologických objevů z historie nejstarší zachované památky města Sokolov.

V letech 2017 až 2019 se uskutečnily nejdříve přípravné a následně stavební práce pro zpřístupnění suterénu zámku pod jižním a částečně i východním křídlem. Náklady na zpřístupnění sklepení byly financovány Karlovarským krajem a Městem Sokolov. Během stavebních prací byly znovu odkryty části hradby nalezené archeologickým výzkumem v roce 1993 a na renesančních omítkách byly odhaleny tři typy rytých záznamů – graffiti ze 17. století.

Vedle krásy samotných sklepů mohli při otevření návštěvníci zámku obdivovat i šperky z takzvaného sokolovského pokladu. Jedná se o kolekci šperků z přelomu 19. a 20. století, kterou se podařilo nalézt při výkopových pracích 6. dubna 1994 na dvoře ředitelství muzea. Zájem o prohlídku sklepů a pokladu byl obrovský a časové vstupenky byly během dvou hodin rozebrány, sklepení navštívilo bezmála pět set osob. V rámci Dnů evropského kulturního dědictví byly zdarma přístupné expozice Muzea Sokolov včetně mimořádných výstav a celý den probíhal v prostorách muzea doprovodný kulturní program pro malé i velké. Celkem navštívilo sokolovský zámek více jak 2000 návštěvníků.


Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy